En person med lila t-shirt står med armarna i kors i en bostadsområde som är avspärrat med polisiärt band. I bakgrunden syns en byggnad och cyklar stående på marken. Atmosfären är lugn men spänd i denna situation.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med Eva-Marie dagen efter branden i Hisings Backa. Foto: Laura Vandelin

Eva-Marie efter branden i Backa: ”Glad att jag fick med mig katterna”

Uppdaterad
Publicerad

När Eva-Marie kom hem från apoteket möttes hon av något som är mångas största mardröm – hennes hem stod i lågor.

– Det bara brann och brann, säger hon.

Dagen efter branden står Eva-Marie Lindmark utanför sitt hem i Hisings Backa.

Minnena av lågorna är färska. Hennes parasoll ligger på stenaltanen och lukten av rök är ännu påtaglig. Räddningstjänsten är fortfarande där och eftersläcker.

Storbranden i Hisings Backa

Det var under onsdagen vid 15-tiden som branden i flerfamiljshuset i Göteborg bröt ut. Ett VMA utfärdades i samband med branden som härjade fritt under flera timmar och räddningsarbetet gick över från att försöka släcka branden till att förhindra spridning till närliggande hus.

Fortsatt rasrisk under torsdagen

Totalt rör det sig om 36 drabbade bostäder och antalet boende är många fler än så.

– Jag känner verkligen för de som bor många under samma tak, vart ska de ta vägen nu? Jag har lyckats få ett litet rum på ett hotell som tillfällig lösning med det känns svårare för familjer som har flera barn att få en akut evakueringslägenhet, säger Eva-Marie.

Eva-Marie Lindmark tittar på sitt hem. Spillror av taket ligger på asfalten utanför hennes port.

– Jag ser ju mitt kök där, säger hon och pekar mot ett fönster. Jag önskar bara att jag kunde gå in och få sova där i natt med mina katter.

Men mellan henne och fönstret finns tydliga avspärrningsstejp och hon vet i dagsläget inte när hon kommer ha möjlighet att komma in i sitt hem igen.

– Familjebostäder har mejlat oss i dag. De säger att vi inte kommer få gå in i huset på grund av rasrisken, säger Eva-Marie.

Utreds som mordbrand

Nu bor hon på hotell med sina två katter, den yngsta bara tio veckor gammal.

– Jag är glad att jag fick med mig katterna, de var det viktigaste.

Polisen utreder händelsen som mordbrand men vad som orsakat branden är ännu oklart. Enligt bostadsbolaget Familjebostäder kan det dröja upp till ett år innan boende får flytta in, något som GP rapporterat om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden i Hisings Backa

Mer i ämnet