Foto: TT

Chalmers ska mäta kraften i hästars hopp

Uppdaterad
Publicerad

Chalmersstudenter samarbetar nu med Gothenburg horse show i jakten på det perfekta hoppet. Hästens kraft i avsprång och landning ska aldrig ha undersökts tidigare.

– Att vi har möjlighet att göra dessa mätningar är helt klart en världsnyhet, säger Magnus Karlsteen, docent i fysik.

Chalmers fortsätter sitt samarbete med Gothenburg horse show för att identifiera det ultimata hoppet. Tidigare år har man undersökt hur högt hästen hoppar över hindret med hjälp av laser, och hur långt ifrån hindret som hästen gör sitt avsprång och sin landning.

I år ligger fokus på hästens kraft i avsprång och landning, något som aldrig tidigare undersökts.

Chalmers tekniska högskola

Sensorer kommer att grävas ner innan och efter hindret och publiken kommer att kunna se resultaten direkt med hjälp av jumbotronen på arenan.

– Hur mycket kraft som hästen använder innan och efter hindret är helt okänt, och att vi har möjlighet att göra dessa mätningar är helt klart en världsnyhet, säger Magnus Karlsteen, docent i fysik, i ett pressmeddelande.

Bättre hopp och hälsosamma hästar

Den data som samlas in kommer att analyseras och sättas samman med tidigare resultat för att bättre kunna analysera språngkurvan och identifiera det perfekta hoppet.

 Informationen kommer också användas för att förbättra hästarnas hälsa.

– När hästen hoppar på den här nivån kommer man nära maxbelastning på leder och ligament. Vi jobbar ju kontinuerligt med underlag och då är det bra att ha bra mätvärden, säger Tomas Torgersen som är tävlingsledare vid Gothenburg horse show till SVT Nyheter Väst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Chalmers tekniska högskola

Mer i ämnet