En man med en blåvitrandig skjorta i en stadsmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joacim Strömblad, utredare på CSN, svarar på hur studenter ska klara sig under de långa handläggningstiderna. Foto: SVT

CSN: Väntetiderna fortsätter in i nästa år – ”Vi kan inte trolla”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt CSN gör de allt de kan för att korta handläggningstiderna för omställningsstudiestödet – men för att klara det krävs mer pengar.

Se klippet och hör CSN:s Joacim Strömblad svara på hur studenter ska klara sig i under de långa handläggningstiderna.

När ansökan om omställningsstudiestöd öppnade i oktober 2022 kraschade CSN:s hemsida av det stora trycket.

Behöver mer pengar

Handläggningstiderna är fortfarande långa, och lär så förbli, enligt CSN som äskat efter mer pengar. 50 miljoner kronor för 2023, 87 miljoner kronor för 2024 och 195 miljoner för 2026.

– Vi gör vad vi kan för att få ner de här handläggningstiderna. Vi har bland annat anställt 70 personer och dessutom utbildat och flyttat runt personal. Men vi kan inte trolla, säger Joacim Strömblad utredare på CSN.

Förlorade omställningsstödet

En av de som drabbats av det långa väntetiderna är Jurga Juozapaitvte i Alingsås som dessutom tog CSN-bidrag under tiden. Det resulterade i att hon tappade största delen av omställningsstudiestödet retroaktivt.

Se CSN kommentera det som hände henne i klippet ovan.

Det här är omställningsstudiestödet

Omställningsstudiestödet riktar sig till vuxna mitt i arbetslivet. Det kan sökas av den som är mellan 27 och 62 år. Stödet är till för den som vill vidareutbilda sig inom sitt yrkesområde eller lära sig ett nytt yrke.

För att få stödet ska man ha arbetat sammanlagt minst åtta år av de senaste 14 åren och minst tolv av de senaste 24 månaderna.

Omställningsstudiestödet består av ett bidrag på 80 procent av lönen upp till ett maxbelopp, samt ett lån. Stödet ges i 44 veckor eller längre om man studerar på deltid.

Källa: CSN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.