Bergums fritidslantgård har funnits sedan 1988 och den dagliga verksamheten med djur och lantbruk sedan 1992. Här finns bland annat kor, får, kaniner, höns och getter och man bedriver ett ekologiskt jordbruk på gården.
I början av året beslutade Angereds stadsdelsnämnd om en anpassning av verksamheten. De anser att stadsdelen inte längre kan driva gården som förut. Djuren och lantbruket kommer att försvinna.
– Det här för mig var en chock. Djuren betyder väldigt mycket för mig och mina arbetskompisar och kontakten med djur är viktigt för oss. Vi vill vara kvar på gården, säger Maria Lilja, som arbetat på gården i fem år.
Pengar räcker inte
På Angereds stadsdel uppger ansvariga att det är pengarna centralt från kommunen som inte räcker för att fortsätta driva Bergums fritidslantgård.
– Vi har sökt pengar från kommunstyrelsen men inte fått gehör för det, därför måste vi anpassa verksamheten, säger Embla Sköldare, områdeschef för boende och personligt stöd i Angered.
Men några extra pengar har stadsdelen inte kunnat få.
– Göteborg har en tuff och ansträngd ekonomi i dagsläget och att ge de extra resurserna har inte varit aktuellt, säger Emmyly Bönfors (C), kommunalråd.
Förening vill rädda gården
Bergum-Gunnilse utveckling är en ideell förening som vill rädda gården och driva vidare verksamheten i dess nuvarande form. Men det beslutet ligger hos kommunstyrelsen huruvida en förening kan ta över gården.
– Vi i föreningen har en stor vilja att rädda gården. Vi vill även se över hur man kan utveckla gården för att få fler platser på den dagliga verksamheten. Det finns ett stort intresse att bevara och utveckla ekologiskt, socialt och hållbart här ute, säger Erik Bick, ordförande i föreningen.
Om verksamheten kan överlåtas från kommunen till en förening är en fråga som tidigast ska diskuteras på kommunstyrelsens möte 5 februari.
– Den här dagliga verksamheten som vi får gå på är guld värd för oss allihopa, det är så mycket som vi har lärt oss här. När detta försvinner, försvinner en stor glädje för oss, säger Maria Lilja som arbetar på gården.
Läs mer om vad ansvarig politiker säger om situationen: Därför får fritidslantgården inte vara kvar: ”Ansträngd ekonomi”
Det här är daglig verksamhet
Daglig verksamhet är enligt Socialstyrelsen för personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd samt personer med betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada i vuxen ålder föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom.
Den dagliga verksamheten finns reglerad i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.
Verksamheten ska ge stimulans, utveckling, meningsfullhet och gemenskap efter hens önskemål. Daglig verksamhet ska utveckla personens möjlighet till arbete på kort eller lång sikt (källa: Socialstyrelsen).