Embla Sköldare, områdeschef Angered, och kommunalråd Emmyly Bönfors (C). Foto: SVT/pressbild

Därför får fritidslantgården inte vara kvar: ”Ansträngd ekonomi”

Publicerad

Redan förra våren flaggade Angereds stadsdel för att man inte längre har råd att fortsätta driva Bergums fritidslantgård. Pengarna från kommunen täcker inte utgifterna.

– Vi har sökt pengar från kommunstyrelsen men inte fått gehör för det, säger Embla Sköldare, områdeschef för boende och personligt stöd i Angered.

Angereds stadsdel har ett så kallat resursnämndsuppdrag där stadsdelen får 700 000 från kommunen för att bedriva fritidslantgården i Bergum. Men enligt stadsdelsförvaltningen behöver man ytterligare 1,7 miljoner för att fortsätta driva gården som förut.

Men kommunen saknar resurser och har inte råd att driva fritidslantgården, vilket bland annat får till följd att 20 personer blir av med arbetssysslor i sin dagliga verksamhet.

Tittar på andra lösningar

På kommunen säger nu ansvarig politiker att de tittar på andra lösningar.

– Göteborg har en tuff och ansträngd ekonomi i dagsläget och att ge de extra resurserna har inte varit aktuellt. Däremot måste vi säkra att verksamheten kan drivas vidare, antingen av en förening eller privat aktör, säger Emmyly Bönfors (C), kommunalråd.

Fokus på kärnverksamhet

Stadsdelen har försökt avsäga sig uppdraget men fick avslag i kommunstyrelsen.

– I dagsläget behöver Angered driva vidare gården tills vi har hittat en annan förening eller aktör som kan ta över. På sikt är det inte meningen att kommunen ska driva en lantgård utan vi måste fokusera på vår kärnverksamhet, vård, skola, omsorg och bygga bostäder, säger Emmyly Bönfors.

Hör ovan områdeschefen för Angered och Centerpartiets kommunalråd om framtiden för Bergums fritidslantgård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.