– Det som jag valt att åtala för är brott som är begångna när Saabs ekonomi blir sämre och sämre, säger åklagare Olof Sahlgren.
Åklagaren har ägnat de senaste åren åt att reda ut vad som hände på Saab Automobile i Trollhättan under den sista tiden innan konkursen.
När lyxbilsföretaget Spyker, med den karismatiske Victor Muller, dök upp i början av 2010 var det som företagets och hela stadens räddare. Flera hundra personer samlades en kall januaridag utanför Saabmuseet för att hälsa honom välkommen. Med honom på scenen stod företagets vd, en märkbart rörd Jan Åke Jonsson. När Victor Muller utropade ”Long live Saab” utbröt jubel.
Ett drygt år senare rullade den första bilen av linan. Vad ytterst få visste var att företaget befann sig i akut likviditetsbrist.
Sju personer åtalade
Efter det att Saab Automobile gick i konkurs den 19 december 2011 påbörjades arbetet med att bringa ordning i konkursboet. Det var då konkursförvaltarna uppmärksammade Ekobrottsmyndigheten på misstankar om brottslighet. I den rättegång som hålls i Vänersborgs tingsrätt med start på tisdag är sju personer åtalade. Bland annat för osant intygande, försvårande av skattekontroll och svindleri.
Läs mer: SVT:s rapportering en del av bevisningen
Alla brotten rubriceras som grova med anledning av bolaget storlek och att det rör sig om stora belopp. De flesta av dem ska ha ägt rum under mars och april 2011.
Avtal falskt enligt åklagare
Den största och kanske mest uppseendeväckande punkten handlar om ett återförsäljaravtal för den ukrainska marknaden, tecknat med företaget Dukelevel Holdings. Avtalet gav Saab Automobile en förskottsbetalning på närmare 31 miljoner kronor som användes till att säkra den fortsatta produktionen av Saab 9-4X som drevs i General Motors regi.
Men enligt åklagaren är avtalet falskt.
– Vi har kontaktat företrädaren för Dukelevel och han säger sig aldrig ha ingått det här avtalet över huvud taget. Och om inte han är inte medveten om att avtalet finns, då finns det ju frågetecken om vad är det för avtal och vad är det för pengar som betalats in, säger Olof Sahlgren.
Hans teori är att pengarna istället kom från den ryske finansmannen Vladimir Antonov.
Läs mer: Antonov vill gå in med pengar i Saab
Tveksamma utbetalningar
Ytterst ansvarig för att de fakturor som bokförs är korrekta är företagets styrelse. I den satt vid tidpunkten företagets vd Jan Åke Jonsson, chefsjuristen Kristina Geers och Victor Muller som nu åtalas för grovt försvårande av skattekontroll. De åtalas även för den ersättning som betalats ut till Victor Muller. För även om kammarrätten slagit fast att han inte behövde beskattas i Sverige menar åklagaren att det är oklart om det fanns ett avtal. Saknas det så strider utbetalningarna mot svensk lag.
– Självklart ska han få betalt för det arbete han utför. Problemet är att det finns frågetecken vad gäller fakturorna som jag valt att åtala för och det sättet som man har hanterat hans ersättningar inom Saab Automobile, säger Olof Sahlgren.
Rättegång förvånar de åtalade
Åtalet har tidigare fått ta emot mycket kritik från advokaterna till de sju åtalade. Flera av dem har också uttryckt en förvåning att det blev aktuellt med rättegång. Victor Mullers advokat, Hans Strandberg, anser inte att bevisningen visar att det begåtts några brott.
– Bevisningen talar för att det var ett pressat Saab under en period, men den visar inte på något att det skett några oegentligheter eller konstigheter, säger han.
Läs mer: Turerna bakom Saabs konkurs
Hans Strandberg menar tvärtemot att det fanns ett avtal kring Victor Mullers arvode och att arrangemanget med Dukelevel Holdings var tvunget att göras på det sättet på grund av ryska penningregler.
Samtliga sju åtalade nekar till inblandning. Rättegången ska pågå fram till den 29 mars.