Rasmus Paludan under en manifestation i Norge 2019. Foto: TT

Dansk högerextrem får demonstrationstillstånd i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Den danske högerextreme politikern Rasmus Paludan har fått demonstrationstillstånd och väntas under lördagen dyka upp på Frölunda torg i Göteborg. Han planerar extremt provocerande handlingar riktat mot muslimer.

Polisen har gett Paludan tillstånd att demonstrera på en plats i Göteborg. Han ville egentligen demonstrera även i Angereds centrum och på Hjällbo torg, men har bara fått tillstånd vid Frölunda torg vid lunchtid på lördagen.

– Vi gör en hot- och riskbedömning, riskerna för honom och för människor som ska lyssna. Då har vi uteslutit Hjällbo och Angereds centrum helt enkelt, säger Anders Börjesson, polisens kommenderingschef för demonstrationen under lördagen.

Koranbränning ledde till våldsamheter

I Rosengård 2020 brändes en koran av Rasmus Paludans anhängare, händelsen filmades och lades upp på nätet och ledde till att våldsamheter bröt ut i Malmö. Manifestationen hade inget tillstånd men genomfördes ändå.

Samma år ansökte politikerns parti Stram kurs om tillstånd att demonstrera på fyra platser i Stockholm, men nekades då tillstånd.

– Vi ska göra en egen bedömning här i Göteborg, utifrån plats och tillfälle. Det är en grundläggande rättighet att få yttra sig i Sverige och då har vi landat i det här, säger Anders Börjesson.

Tror ni att det kommer bli oroligt?

 – Vi vet inte det, men vi har en resurs så vi ska klara av det som kan hända. Det är svårbedömt men vi är vana vid demonstrationer, säger Anders Börjesson.

Partiet Stram kurs har gått ut med att de ska bränna koranen och visa en förnedrande bild på Muhammed vid besöket i Göteborg.

Detta är Rasmus Paludan

Rasmus Paludan företrädde i det senaste danska valet det högerextrema partiet Stram kurs. Partiet fick i valet 1,8 procent av rösterna vilket inte räckte för någon plats i Folketinget.

Rasmus Paludan ska ställa upp i riksdagsvalet 2022, enligt honom själv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.