Droger och bråk på bibliotek i Göteborg – här har en hel avdelning tvingats stänga

Publicerad

Trakasserier, hot och missbruk. Det är vardagen för bibliotekarier på flera håll i Göteborg. På Världslitteraturhuset i Gamlestaden är arbetsmiljön så usel att man har tvingats stänga en tredjedel av biblioteket – bara några år efter att det öppnade.

– Det fungerar inte att jobba ensam på avdelningarna, säger skyddsombudet Marcus Ljungström.

Starta klippet för att följa med till Världslitteraturhuset – hör om problemen man haft och om kulturförvaltningens åtgärder.

Sedan öppningen 2018 har personalen på Världslitteraturhuset i Gamlestaden larmat om otrygg arbetsmiljö. Skyddsombudet Marcus Ljungström menar dock att det inte bara gäller det biblioteket. De flesta biblioteken i Göteborg har problem med bland annat droger och slagsmål, enligt Ljungström.

– Det som hände på Backa bibliotek, där en ur personalen blev misshandlad, är inte på något sätt unikt för det biblioteket. Det kan hända på vilket annat bibliotek i staden som helst, säger han.

Ensamarbete fungerar inte

Marcus Ljungström ser att biblioteken blivit en plats dit människor vänder sig i högre utsträckning i takt med att samhällsviktiga instanser, som till exempel fritidsgårdar, stängs ned.

– Vi är ju en öppen verksamhet och ska ha högt i tak dit alla människor kan vända sig men det funkar inte att jobba ensam, säger skyddsombudet.

Facket satte stopp

Vid biblioteket i Gamlestaden beslutade fackförbundet Vision om arbetsstopp om inte kulturförvaltningen åtgärdade arbetsmiljöproblemen.

Tillfälliga åtgärder sattes då in, bland med väktare på biblioteken och överfallslarm till personalen – något som visat sig inte vara tillräckligt.

– Vi har kommit fram till att det inte funkar för vår verksamhet, skulle en hotfull situation uppstå har vi sagt att det bästa vi kan göra då är att ringa direkt till polisen, säger Marcus Ljungström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.