Man framför ingången till way out west

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Filip Hiltmann, marknadsansvarig på Way out west, berättar vad som gäller för en av årets stora snackisar på festivalen – väskförbudet. Foto: SVT

Därför får du inte ta med väska på Way Out West – men göra en egen

Uppdaterad
Publicerad

I år gäller polisens väskförbud på Way Out West – något som har blivit en stor snackis. Det har lett till att flera guider florerat på sociala medier om hur man gör en egen väska – inne på området. Men är det tillåtet? Svaret är ja.

– Vi förstår att det är många som känner att där logiken slutar börjar väskförbudet, säger Filip Hiltmann, marknadsansvarig på festivalen.

Det är på grund av den höjda terrorhotsnivån i Sverige som polismyndigheten beslutat om väskförbud på större evenemang. Förbudet gäller även handväskor, tygkassar och genomskinliga väskor.

Way Out West ansökte om att få ett undantag, men beviljades det inte. Därför kommer det råda totalt väskförbud på festivalen i år. Dock får besökare ta med sig necessärer och plånböcker som får plats i fickan.

Det görs undantag för besökare som behöver ta med sig en väska av medicinska skäl. Men då får väskan inte vara större än vad som krävs för medicinerna eller den medicinska utrustningen, och besökare kan behöva visa upp intyg.

Egna guider på sociala medier

På sociala medier har det florerat många tips på hur man kan göra egna väskor. Bland annat genom att ta med sig en scarf in på festivalområdet och sedan knyta den till en väska. Den typen av lösningar är tillåtna, enligt arrangören.

– Har du en scarf är det inga problem. Förbudet gäller väskor och väskliknande föremål. Det är väldigt godtyckligt, säger Filip Hiltmann, marknadsansvarig på Way Out West.

Hör mer om vad som gäller för väskförbudet i klippet ovan.

Detta behöver du veta om väskförbudet på Way Out West

  • Plånböcker och små necessärer som får plats i fickan omfattas inte av förbudet (10x15x5cm).
  • Det görs undantag för besökare som behöver ta med sig en väska av medicinska skäl. Dock får väskan inte vara större än vad som krävs för medicinerna eller den medicinska utrustningen, och besökare kan behöva visa upp intyg.
  • Tygkassar som finns att köpa inne på området får man lov att använda. Man får dock inte ta med egen tom tygkasse.
  • Det finns förvaringsskåp precis utanför festivalområdet som kan förbokas, samt ytterliga några skåp som inte kan bokas i förväg. Det kommer också finnas icke förbokningsbara skåp inne på festivalområdet.
  • Sanitetsprodukter, inklusive tamponger och bindor, kommer finnas tillgängliga gratis inom festivalområdet.

Källa: Way Out West

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.