Därför har Göteborg Sveriges billigaste förlossningar

Uppdaterad
Publicerad

Ledningen för Sahlgrenska universitetssjukhuset ser med stolthet på att ha Sveriges lägsta prislapp per medianförlossning.  

– Det viktiga är att det inte går ut över kvalitén och det har vi inte sett att det gör, säger Anders Glansén, ekonomidirektör.

Barnmorskan Lucille M'Boge Fredriksson menar att den låga kostnaden för förlossningarna är på bekostnad av den vård som ges. Det är inte en bild som ekonomidirektören delar.

– Rent generellt har Västra Götalandsregionen låga kostnader för sjukvården, det gäller inte bara förlossningar, säger Anders Glansén, ekonomidirektör på Sahlgrenska universitetssjukhuset där förlossningen på Östra sjukhuset ingår. Han förklarar mer om detta i klippet ovan.

Regionvalet 2022 Västra Götalandsregionen

Skulle du vilja se mer pengar till förlossningen? 

– Jag vill att sjukhuset får ännu mer pengar att göra vård för och detta skulle kunna vara ett argument för att vi ska få mer pengar. Men det är ytterst en politisk fråga.

Gustaf Josefson (M) ser problem med underskotten

Sahlgrenskas styrelseordförande Gustaf Josefson (M) ser heller ingen anledning till oro över den låga mediankostnaden. Däremot tycker han att det är ett problem att förlossningsvården på Östra dras med stora underskott. Förra året gick förlossningen på Östra med 50 miljoner i underskott.

– Det handlar i grunden om att vi måste matcha uppdrag mot budget och där lyckas vi inte. Men att ha ett underskott betyder ju inte att pengarna inte finns, här har de ju använt 50 miljoner från andra delar av sjukhuset. 

Kostsamt med övertid och rekrytering

Som styrelse försöker man nu enligt Gustaf Josefson (M) systematiskt få kontroll över förutsättningarna för respektive verksamhet.

– Jag kan inte säga exakt vad underskotten beror på men jag vet att man dras med stora kostnader för övertid och extra kostnader på grund av svårigheterna att rekrytera personal. Där har man hamnat i en negativ spiral.  

Något konkret om mer pengar utlovar han inte.  

– Många pratar om mer medel, men det är inte alltid lösningen. Vi har mycket att göra kring ledarskapsfrågor och bemanningsproblematik. Jag hoppas vi ska fortsätta ha en god vård även i framtiden. 

Cecilia Dalman Eek (S): ”Jag skäms”

Cecilia Dalman Eek (S) är vice ordförande i Sahlgrenskas styrelse och hon är upprörd över det som hon anser vara en underfinansierad förlossningsvård.

– Personalen går på knäna och jag skäms för att det ser ut så här. Vår fantastiska förlossningsvård ska inte behöva vara bäst på att vara billigast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Västra Götalandsregionen

Mer i ämnet