År 2015 instiftades ett statligt bidrag som skulle stärka insatser för kvinnohälsa och förbättra förlossningsvården. Totalt har Västra Götaland fått 1,4 miljarder till primärvård och specialistvård på detta tema från staten sedan bidraget infördes.
Av de pengarna har politikerna i regionen fördelat 444,5 miljoner, till Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU) sedan 2018. SVT har tittat närmare på vad pengarna har använts till. Verksamhetschefen för kvinnosjukvården på SU, Corinne Pedroletti, anser att pengarna varit en förstärkning.
– De har varit en del av vår ordinarie budget men också använts till utvecklingsprojekt som introduktionsprogram, till städning och till en digital amningsmottagning, säger hon.
Vårdförbundets fackklubb på Östra sjukhuset som har försökt följa pengarna sedan de kom, är av en annan åsikt.
– En del saker har gjorts, som kanslister på varje enhet och städning. Men kanslisterna finns inte längre på varje enhet och vi barnmorskor har snarare blivit färre vilket genererar en tuff arbetsmiljö, säger Carina Deréus, fackligt förtroendevald och skyddsombud för Vårdförbundet.
Lönelöfte bröts
Hon berättar också om ett specifikt tillfälle år 2017 då sjukhusledningen på ett möte lovade att pengarna skulle användas till lönejusteringar för dem som halkat efter.
– Men när det väl var dags fick vi höra att pengarna inte fanns.
Hör mer om hur facket reagerade på händelsen i klippet ovan.
Av ett protokoll som SVT tagit del av framgår att Corinne Pedroletti höll i ett möte mellan fack och arbetsgivare där löftena gavs. Hon hänvisar nu till att sjukhuset inte använder statsbidrag till lönejusteringar och att detta därför inte var möjligt.
Så de fick ett felaktigt löfte?
– Om det var så, så var det inte korrekt, vi får inte använda statsbidrag till att justera löner.
Färre anställda
Ett tydligt mål med det statliga bidraget var att förstärka bemanningen. Det finns fyra förlossningskliniker i Västra Götaland, och alla har fått ta del av bidraget. Sedan dess har det blivit fler barnmorskor på tre av dem: NÄL, Skaraborgs sjukhus och Södra Älvsborgs sjukhus. Men på Sahlgrenska sjukhuset har man istället gått från 256 till 234 anställda barnmorskor sedan 2018.
Kan man säga att bidraget förstärkt förlossningsvården när det inte blivit fler barnmorskor?
– Mitt uppdrag är att bemanna så bra som möjligt utifrån det utrymme jag har. Det har varit en förstärkning, säger Corinne Pedroletti.