I ett brev går verksamhetsledningen på Obstetriken Östra vid Östra sjukhuset i Göteborg ut med att det inför sommaren råder en ansträngd personalsituation och för att minska arbetsbelastningen införs ett nytt arbetssätt. Det ska leda till att fler nyförlösta mammor och deras familjer ska gå hem sex timmar efter förlossning. Målet är att 30 till 40 procent ska gå på det som kallas ”Trygg hemgång”.
En åtgärd som införs är att barnläkarundersökning, som många familjer fått vänta på, nu ska göras på BB istället för på förlossningen.
Men Barnmorskeföreningen reagerar starkt på det nya arbetssättet.
– Kvinnor i barnafödande ålder har som regel inte haft mycket kontakt med sjukvården innan och att då inte få den allra bästa vård som vi rent kunskapsmässigt skulle kunna ge, det är ju förfärligt, säger Eva-Maria Wassberg.
Svårt vid platsbrist
Det hon vänder sig emot är att även de som tidigare ansågs vara riskgrupp, till exempel personer med risk för blodpropp eller blödning, kan bli hemskickade efter sex timmar.
Men kan man inte säga ifrån som patient?
– Jo det är klart man kan det, men om det inte finns någon plats, vad gör man då?, säger Eva-Maria Wassberg
Individuella bedömningar
Enligt Corinne Pedroletti, verksamhetschef för kvinnosjukvården på Sahlgrenska, följer verksamheten nationella riktlinjer.
Det kommer också göras individuella bedömningar och finns det behov för kvinnan att stanna kvar på sjukhuset så kommer det erbjudas plats, berättar hon.
Hör Eva-Maria Wassberg och Corinne Pedroletti i klippet ovan.