Förslaget går ut på en sammanhållen vårdkedja på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Det kan handla om att ett team av 4-5 barnmorskor följer den gravida kvinnan, och drar förlossningen ut på tiden så kan andra i teamet ta över. Men detaljerna är inte klara.
Hur förbättrar det arbetsmiljön för barnmorskorna?
– Det är jätteviktigt att barnmorskorna har en bra arbetsmiljö och det är många barnmorskor som har lyft att de skulle vilja arbeta såhär. Att jobba med patienter de känner igen och inte börja sitt pass med speed-dejting med tre nya familjer som de ska hjälpa i förlossningsarbetet, säger Madeleine Jonsson (MP).
Goda forskningsresultat
Forskning av liknande projekt i Sverige och internationellt visar lika bra siffror på de medicinska aspekterna, berättar Christina Nilsson, barnmorska och docent, samt ledamot i styrelsen för Göteborgs barnmorskesällskap. Och när det gäller andra aspekter visar projekten bättre resultat än ”vanlig” förlossningsvård. Vårdformen ska minska risken för för tidig födsel och ger en bättre förlossningsupplevelse.
– Det är viktigt att träffa barnmorskor och läkare som man känner. Det ger trygghet. Det ger också en säkrare vård, det är mindre risk att något faller mellan stolarna.
Två delar i förslaget
Den andra delen av förslaget handlar om en extern utredning som ska undersöka möjliga lösningar för att kunna ha hög kvalitet inom förlossningsvården framöver. Förslaget innebär att sammanlagt 11,5 miljoner kronor avsätts till projektet sammanhållen vårdkedja och den externa utredningen.
I nästa vecka ska politikerna ta ställning till förslaget.