Jörgen Staflund, fabrikschef Heidelberg Materials i Skövde, förklarar hur cement tillverkas i deras fabrik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Koldioxidutsläpp och klimatångest – hör fabrikschefen Jörgen Staflund förklara varför cementtillverkning släpper ut så mycket och vad de skulle vilja göra åt det. Foto: SVT

Därför släpper cementfabriken i Skövde ut så mycket koldioxid

Uppdaterad
Publicerad

En av fem stora utsläppare i Västsverige är Heidelberg Materials i Skövde. Under de 100 år som här har tillverkats cement har det gjorts på liknande sätt.

– Ska vi nå målen för 2030 ska vi ha ställt om till biobränsle och vi behöver ett alternativt råmaterial till kalksten, säger Jörgen Staflund, fabrikschef Heidelberg Materials i Skövde.

Cementindustrin är en av de branscher som släpper ut mest koldioxid – dels när kalkstenen hettas upp, dels genom de bränslen som används i processen.

Och i utsläppsstatistiken de senaste åren syns inga större förändringar från Skövdefabriken, de ligger stabilt runt 400 000 ton koldioxidekvivalenter, vilket placerar fabriken på topp tio-listan i Sverige och på topp fem-listan i Västra Götaland.

– Vi jobbar ständigt med att få ner utsläppen. I år ska vi introducera biokol som ersättning för fossila bränslen, sen jobbar vi med en aska som kan ersätta kalkstenen, säger Jörgen Staflund.

Kalksten ersätts med lera

I Danmark har man kommit längre med att ersätta kalksten med lera, i Italien och Island används redan aska som bindemedel i cement för att minska klimatpåverkan.

Fåretaget tittar nu på att använda sig av infångning och lagring av koldioxiden, så kallad CCS-teknik.

Varför görs det så lite i den västsvenska industrin för att få ner växthusgasutsläppen?

– Jag tycker nog att det görs väldigt mycket. Man försöker verkligen lösa detta genom ett hårt arbete, men vi ser inte att kalksten inte skulle vara en viktig del framöver, därför är CCS den del vi utreder, säger Jörgen Staflund.

Cementtillverkningen står i dag för fyra procent av de totala svenska utsläppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.