Forskarrådet för Västra Götalands klimatomställning tycker att industrin som helhet och ni som företag gör för lite för att minska utsläppen, varför är det så?
Frida Nilsen Mrad, kommunikationschef St1 Sverige:
– För vår verksamhet i Sverige följer vi Sveriges klimatmål vilket innebär att vi senast 2045 ska ha nettonoll utsläpp och vi arbetar kontinuerligt för att minska utsläppen och öka energieffektiviteten på vår anläggning i Göteborg.
Hur ska ni göra för att minska era utsläpp med tre fjärdedelar till 2030 – det vill säga om sex år?
Anders Fröberg, vd, Borealis Sverige AB:
– Borealis är en global koncern och vi följer Parisavtalet. Det är också så vi bemöter klimatutmaningen, på en global nivå. Målet är att ha en klimatneutral verksamhet år 2050. Delmålet 2030 är att mer än halvera koncernens koldioxidutsläpp jämfört med 2019.
Hur ser er målbild ut vad gäller att få ner ert klimatavtryck?
Mattias Holmqvist, presschef Preem:
– Preems övergripande mål är att uppvisa en klimatneutral verksamhet, med nettonollutsläpp i värdekedjan år 2035. Det innebär att vi minskar utsläppen från råvaruutvinning till användning med hela 90 procent jämfört 2018 (Preems basår). Omställningsarbetet har högsta prioritet inom bolaget och omfattar fyra övergripande områden:
- Anpassa raffinaderierna till en förnybar och minskad produktion
- Fånga in och binda koldioxid
- Växla till hållbara resurser
- Anpassa vårt erbjudande till behoven i ett hållbart samhälle
Jörgen Staflund, fabrikschef, Heidelberg Materials Cement Skövde:
– Vi har ett klimatmål som är satt i linje med 1,5-gradersmålet till 2030. Målbilden är att ha en CCS-anläggning på plats i Slite 2030 och parallellt inför vi fler alternativa råmaterial och biobränslen. På vår utvecklings- och forskningsavdelning jobbar vi intensivt med vår produktportfölj och tar löpande fram nya cement med lägre klimatavtryck.