• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sakta men säkert nedmonteras beroendevården i Göteborg, menar kuratorn Katarina Höglund – i klippet utvecklar hon sin kritik mot hur frågan hanteras. Foto: SVT

Anställda rasar mot besparingar inom beroendevården

Uppdaterad
Publicerad

Beroendevården inom Sahlgrenska måste spara 16 miljoner kronor enligt ett nytt förslag. Men det är bara en i raden av försämringar de senaste åren som lett till mindre förebyggande vård, menar ett tiotal anställda som SVT varit i kontakt med.

– Det känns som att man sakta men säkert nedmonterar beroendevården i Göteborg i nuläget, säger kuratorn Katarina Höglund.

I klippet ovan hör du hur Katarina Höglund menar att man kan spara pengar inom beroendevården.

Stigbergskliniken, Stadsmissionens klinik för avgiftning, måste stänga sista januari. Flera anställda och patienter frågar sig hur Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) ska klara att ta över den vården.

Nu finns dessutom ett sparkrav på SU:s beroendevård på 16 miljoner. Katarina Höglund jobbar som kurator på en av två avdelningar för personer med beroendesjukdom på Östra sjukhuset och menar att det nu bara finns plats för de akuta fallen.

– De flesta får väldigt korta vårdtider, där man bara ser till att de inte dör i en abstinens eller att de är så pass bra psykiatriskt att det är godtagbart. Det är tragiskt och ledsamt att se den förändringen, säger hon.

En anställd inom socialtjänsten skriver i ett mejl till SVT att det ”krävs i princip att man är suicidal, psykotisk eller extremt abstinent för att man ska få en plats på sjukhuset”.

Flera enheter har stängt

De senaste åren har det skett ett antal förändringar inom beroendevården på SU. 2018 stängde Tillnyktringsenheten, som fanns för dem som behövde nyktra till under tillsyn av vårdpersonal. 2019 omvandlades fyra öppenvårdsmottagningar för personer med beroendesjukdom istället till två.

– Det försvinner både tjänster och funktioner. Inom slutenvården har det försvunnit både psykologer och arbetsterapeuter som aldrig ersatts, berättar Katarina Höglund. Och en hel avdelning försvann under våren 2020, den ligger fortfarande ”vilande”.

SU har lagt allt mer pengar på beroendevården de senaste tio åren och har samtidigt haft besparingskrav varje år (se faktaruta nedan).

”Inte bara sjukhusets ansvar”

Mattias Bjarnegård är områdeschef på Sahlgrenska och menar att det är svårt att bedöma om vården gått från förebyggande till mer akut.

– Specialistpsykiatrin behöver ju kunna ta hand om både akuta och planerade delar av sin verksamhet, eller av patienternas behov. Men det sker i samverkan med andra aktörer.

Så mycket har beroendevården ålagts att spara varje år (miljoner kronor)

2013 – 2,9

2014 – 3,5

2015 – 1,2

2016 – 1,3

2017 – 1,9

2018 – 1,5

2019 – 5,4

2020 – 7,9

2021 – 2,9

2022 – 7,5

Uppdraget för SU:s beroendevård har förändrats varje år, när funktioner både tillkommit och tagits bort.

Total budget för beroende 2021: 349 miljoner kronor

Total budget för beroende 2013: 226 miljoner kronor

Källa: Sahlgrenska universitetssjukhuset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.