Vägarbete vid E45

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här öppnar E45 igen efter att ha varit stängd i nästan två dygn. Foto: Robert Betzehag/Rescue Photo

E45 öppen för trafik igen

Uppdaterad
Publicerad

E45:an har öppnat igen under tisdagen efter söndagens kraftiga skyfall. Det är vägbanan i södergående riktning som har öppnats för dubbelsidig trafik förbi Lilla Edet.

Vid fyra tiden på tisdagen kunde E45 öppnas för dubbelriktad trafik i ena vägbanan med begränsad hastighet. Långväga och tung trafik rekommenderas dock istället att köra via E6 och riksväg 44.

Störst skador på norrgående körfält

Trafikverkets undersökning visar att det norrgående körfältet skadats mer av regnet. Cellplast som används som fyllnads- och isoleringsmaterial vid vägbyggen har trycks fram.

– Materialet används när underlaget inte har så hög bärighet, men när det kommer så mycket vatten så trycker det upp vägen och frigoliten flyter upp. Jag har aldrig sett något sådant här hända, så det ger en indikation på att det handlat om väldigt mycket vatten, säger Anna Lihr, kommunikationsdirektör på Trafikverket.

Kan kräva mer åtgärder

Det norrgående körfältet antas kräva mer åtgärdsarbete, medan det södergående körfältet inte ska vara påverkat på samma sätt.

Länsväg 2014, som löper parallellt med E45, fortsätter vara avstängd på grund av skador från skyfallet.

Elin Schwartz, reporter SVT, E45:an

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter från E45 tidigare under dagen berätta om det som hänt. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.