Två bilder. På ena sidan står en man. På andra bilden står två män ovanför en öppen brunn med verktyg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se hur den digitala råttfällan fungerar. Foto: Lars Wiklund/SVT

Digitala fällor fångar rekordmånga råttor i Västra Götaland: ”Skickar sms till oss”

Uppdaterad
Publicerad

Med digitala råttfällor fångas fler och fler råttor. Under 2022 fångades 170 000 stycken i Västra Götaland.

– Vi märker en ökad råttaktivitet runt våra byggen i Göteborg, säger Håkan Rystrand, skadedjursexpert.

Vid en brunn på Hisingen i Göteborg har ett team samlats för att byta batteriet på en råttfälla. Den är en av cirka 700 råttfällor som placerats i avloppsystemet av Anticimex. På tre månader har just denna fälla fångat 51 råttor.

14 trubbiga spjut

Fällan i brunnen känner av med sensorer när en råtta passerar. Den skickar då ner 14 trubbiga kolfiberspjut som krossar råttans ryggrad och råttan sköljs sedan iväg med avloppsvattnet.

Fällan skickar även ett sms till företaget om hur många råttor den fångat.

Liknande fällor är placerade ovan jord och totalt finns cirka 7 500 fällor i Göteborgsområdet med omnejd. Under 2022 fångade företaget 170 000 råttor i Västra Götaland, vilket är en ökning med 30 procent från föregående år.

Är det ett rekord i antalet infångade råttor?

– Ja, det kan man säga. I och med att vi får fler och fler fällor tar de ju också mer och mer råttor, säger Håkan Rystrand på Anticimex.

”Kan plötsligt bli problem”

Rachel Lichter, planeringsledare för skadedjurssamordnare och det förebyggande arbetet mot nedskräpning i Göteborgs stad, säger att de placerar ut fällor där det finns återkommande problem med råttor.

– Vi gör vårt bästa för att jobba förebyggande, speciellt på platser där vi tidigare haft stora problem, som domkyrkan, säger hon.

Stadsmiljöförvaltningen har 90 fällor utplacerade av Anticimex, men andra förvaltningar har också resurser för råttbekämpning. Rachel Lichter säger att det känns som att råttaktiviteten på lång sikt minskar.

– Just nu känns det som att läget är under kontroll, men de är levande djur och det kan plötsligt explodera och skapa problem, säger hon.

Starta klippet för att se när fällan vittjas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.