IFK Göteborgs CSR-ansvarige Foto: TT/SVT

IFK Göteborg vill ha bort diskriminerande språk på fotbollsläktarna

Uppdaterad
Publicerad

– Fjolla!

– Bög!

På en fotbollsmatch är det inte ovanligt att supportrar på läktaren har ett språk som kan upplevas som diskriminerande och fördomsfullt. IFK Göteborg har bestämt sig för att ändra på det.

Patrik Glimberg är en hängiven IFK-supporter. Han är medveten om att språket på läktaren kan vara stötande för en del, men han upplever det inte som diskriminerande. 

– Visst, vi har taskiga kraftuttryck som används på läktaren. Där kan man kanske gå till sig själv och se. Är detta ord jag bör använda? Men jag tycker aldrig att vi har varit särskilt diskriminerande, inte de senaste tio åren i alla fall.

Idrott och HBTQ

Homosexuella spelare

Men trots att Patrik Glimberg menar att supportrarna inte är särskilt diskriminerande, känner han till att det finns de inom fotbollsvärlden som inte vågar komma ut som homosexuella.

– Det finns spelare i allsvenskan och personer med ganska högt inflytande runt om i de allsvenska klubbarna som faktiskt är homosexuella, men de döljer sin sexualitet. Det är jättetragiskt att de inte kan vara öppna med det. 

Ändra beteenden

För att underlätta för homosexuella att vara öppna med sin läggning och styra upp språket på läktarna ordnade IFK Göteborg en HBTQ-dag. Det var i början av 2015 som IFK-klubben tillsammans med supportrar pratade om HBTQ-frågor på Kamratgården i Göteborg. Sedan dess har klubben arbetat med att ändra beteenden som kan upplevas som diskriminerande.  

– Jag tycker att det har blivit bättre, men vi måste ständigt jobba med det. Det är ingenting som kan göras och formuleras på ett papper utan vi måste jobba med att få in det i vardagen. Vi ska reagera när vi hör saker som går emot att vi ska vara välkomnande för alla, säger Elisabeth Anderton, CSR-ansvarig på IFK Göteborg (Corporate Social Responsibility).

– När man kommer till IFK ska man inte känna att det är ett hinder att komma ut här med sin sexuella läggning. Det står väldigt tydligt i vår värdegrund. 

Regnbågsparad

En del av klubbens arbete med HBTQ-frågor är att man uppmanar medlemmar att delta i Regnbågsparaden under West Pride i Göteborg. Varje år har ett 20-tal medlemmar deltagit i marschen.

– Bara att se reaktionerna från första året i Regnbågsparaden till tredje året, så känns det som om man förstår att det här är vad IFK Göteborg står för, berättar Elisabeth Anderton. 

Missnöjda supportrar

Men under ytan är inte allt bra. Det finns ett missnöje bland en del supportrar med deltagandet i Regnbågsparaden och att det finns regnbågsflaggor på läktarna. Supportar som inte vill ställa upp på intervju säger till SVT Nyheter Väst att det är politik, något som IFK Göteborg inte ska syssla med.

– Mycket handlar om okunskap. Några tycker att det är ett politiskt ställningstagande men det handlar om mänskliga rättigheter och att visa vilka värden vi står för, säger Elisabeth Anderton.

Allas lika värde

Patrik Glimberg berättar att bland supportrarna på läktaren finns en samsyn om allas lika värde. Det är utifrån det som politiska budskap är förbjudna. Därför kan det bli upprörda känslor när någon tar upp en regnbågsflagga.

– Det kan det bli från vissa personer, svarar Patrik Glimberg.

Är det en politisk handling att vifta med en regnbågsflagga?

– Personligen tycker jag inte att flaggan är ett politiskt ställningstagande, men jag respekterar de som gör det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och HBTQ

Mer i ämnet