Följden har blivit en allt tyngre arbetsbelastning på socialkontoren. Risken för felaktiga beslut ökar.
– Sett ur ett tioårsperspektiv talar vi om ett paradigmskifte inom den sociala barnavården, säger Malin Hedelin, områdeschef för familjestöd i Trollhättan stad.
Stora ökningar
Västnytt har skickat en enkätundersökning till samtliga ansvariga för de västsvenska kommunernas socialtjänster. Mer än två tredjedelar har svarat och resultatet är tydligt. Antalet orosanmälningar om barn som far illa har ökat i en majoritet av kommunerna. Ett exempel är Trollhättan där antalet anmälningar på fem år år ökat från 976 till 1532, alltså mer är 50 procent. Den största ökningen har skett under det senaste året.
Omedelbara insatser
I vissa kommuner är ökningen över 100 procent.
– Antalet anmälningar blir fler och fler och de är oftare av en så problematisk karaktär att de kräver omedelbara insatser och åtgärder, säger Malin Hedelin.
Att hitta enskilda förklaringar till den kraftigt ökande mängden anmälningar är svårt. Snarare verkar det bero på fler olika faktorer. De ansvariga inom socialtjänsten som Västnytt har talat med nämner ofta att utvecklingen är en följd av skärpta myndighetskrav, ökad medvetenhet för dem med anmälningsplikt och medial uppmärksamhet kring fall där det gått fel, som till exempel fallet Yara i Karlskrona.
Hög arbetslöshet
I Trollhättan nämner Malin Hedelin även faktorer som hög arbetslöshet, framför allt bland unga, och att det kommer allt fler nyanlända familjer med svåra trauman. Hon anser även att det är ett mycket hårdare psykosocialt klimat i dag jämfört med tidigare.
– Vi ser till exempel en jätteökning av våld i nära relations-ärenden, säger Malin Hedelin.
Ökad arbetsbelastning
Att anmälningarna ökar behöver inte bara vara av ondo, betonar de flesta inblandade. Det kan vara ett tecken på att fler missförhållanden upptäcks. Oavsett får de konsekvenser för socialtjänsterna. I enkätundersökningen uppgav 85 procent av kommunernas socialchefer att arbetsbelastningen ökat till följd av allt fler orosanmälningar. Mer än hälften, 59 procent, anser även att risken har ökat för att felaktiga beslut fattas.
Mer personal
– Med alldeles för många barnutredningar och insatser att följa upp så ökar ju riskerna att man gör en felbedömning eller underlåter att göra en bedömning. Det får inte hända i vårt arbete eftersom en felbedömning ju kan få katastrofala konsekvenser för ett enskilt barn, säger Malin Hedelin.
För att möta utvecklingen har Trollhättan stad kraftigt utökat sin socialtjänstpersonal det senaste året.