– Drönaren är ett effektiv verktyg som snabbt kan ge oss en överblick av ett skadeområde. Vi tror vi kan spara tid och gör vi det så sparar vi också liv, säger brandingenjör Peder Liljeroth på Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.
Räddningstjänstförbunden i Sverige har sneglat på grannlandet Danmark.
I Köpenhamn var brandkåren tidigt ute med att använda drönare vid räddningsuppdrag. I Sverige är det än så länge bara ett fåtal räddningstjänstförbund som har kommit i gång.
Däribland Stenungsund och Örebro. Halmstad är likt Södra Älvsborg på gång med att börja använda drönare.
– Vi tror starkt på att vi kommer att ha stor nytta av drönare. Vi en skogsbrand kan vi snabbt lokalisera branden och hitta närmsta väg in, säger brandingenjör Peder Liljeroth.
På farliga platser
Drönaren ska också kunna skickas till platser där det är för farligt för brandmännen att ta sig.
Till exempel vid kemikalieolyckor eller där det finns brandutsatta tryckkärl som utgör en explosionsrisk.
– Vid sådana tillfälle så tvingas vi i dag att spärra av ett större område och avvakta. Har vi en drönare att skicka in kan vi snabbare skaffa oss en bild av läget, säger Peder Liljeroth
Börjar utbilda
I Stenungsund har brandkåren i över ett år använt sig av drönare. Sju piloter har utbildats och det gör att de kan använda drönaren vid i stort sett varje utryckning.
Vid ett flertal tillfällen har den varit till nytta. I slutet av mars var den behjälplig med, att i svår terräng, hitta ett äldre par som fastnat på en hal klippavsats vid en sjö utanför Jörlanda, i södra Bohuslän.
I Södra Älvsborg ska man inom kort påbörja utbildningen av piloter och man hoppas på att ta drönaren ska vara i bruk innan årsskiftet.