Fares Fares och Tarik Saleh

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har liknande smak när det gäller film”. Hör Fares Fares och Tarik Saleh berätta om inspelningen av filmen Eagles of the Republic. Foto: SVT

Eagles of the Republic spelas in i Göteborg – har en budget på 100 miljoner

Publicerad

Nyligen spelades de sista scenerna in av filmen Eagles of the Republic – i Göteborg. Regissör och manusförfattare är Tarik Saleh och huvudrollen spelas av Fares Fares.

– Vi ska helt klart vinna Guldpalmen i Cannes med den här, säger Fares Fares.

I klippet: Följ med på filminspelning i Göteborg

Eagles of the Republic är den tredje och sista filmen i Tarik Salehs Kairo-trilogi efter framgångarna med The Nile Hilton Incident och Boy from Heaven.

Fares Fares spelar skådespelaren George Fahmy som kommer till filmstudion och inser att han blivit ersatt av en annan skådespelare som bär hans rollkläder och att hans trailer håller på att forslas bort från inspelningen. Militären mer eller mindre tvingar honom att spela med i en roll han inte räknat med.

Tre dagar i Göteborg

Det mesta av filmen spelas in i Istanbul i Turkiet men de tre sista inspelningsdagarna var förlagda i Göteborg.

– Det blir alltid ett bra avslut i Göteborg. Jag gick en tvåårig teaterkurs vid folkhögskolan Wendelsberg i Mölnlycke och har även spelat på Göteborgs stadsteater, säger Fares Fares.

Gör drömfilmer

Samarbetet mellan Fares och regissören Tarik Saleh kan inte annat beskrivas än som mycket gott. De har känt varandra i femton år och tryggheten är stor dem emellan.

– Vi har liknande smak när det gäller film och vi har haft liknande drömmar också om vilken sorts film vi skulle vilja göra. Därför är det helt fantastiskt att vi nu får göra de filmer som vi drömt om att göra på den här skalan med de här budgetarna, säger Tarik Saleh, regissör och manusförfattare.

Premiären beräknas till hösten 2025.

Fakta om filmen

Eagles of the Republic är en svensk, fransk, dansk, finsk och tysk samproduktion. Filmen har ett stort internationellt team med 162 personer från flera olika länder. Den har också en stor internationell cast med 65 roller och hundratals statister.

Huvudinspelningen ägde rum i Istanbul. De tre sista dagarna av inspelningen (9 – 11 juli) var förlagda till Göteborg.

Filmen har en budget på runt 100 miljoner vilket gör den till en av de största produktionerna för en arabiskspråkig film hittills.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.