En explosionsartad brand i ett mellanlager för batterier härjade i Trollhättan i början av september. Orsaken: felsortering. Det säger lagrets vd Thomas Karlström när SVT träffar honom en knapp vecka efter att branden slocknat.
– Branschen måste börja ta det här på allvar, säger han.
När ett litiumbatteri är uttjänt är stegen flera efter det att konsumenten lägger dem i behållaren på återvinningscentralen. Och brandfaran är stor. För höga temperaturer eller en hård stöt kan sätta igång en kemisk reaktion som i värsta fall resulterar i en explosionsartad värmeutveckling.
Felsortering kan ligga bakom branden
Enligt Thomas Karlström saknades tillräcklig mängd vermikulit, ett ämne som läggs runt batterierna för att förhindra brand. Nu vill han se större spårbarhet för att felsortering ska kunna spåras tillbaka till den felande länken.
Men om ni visste att den här risken fanns, gjorde ni tillräckligt?
– Vi har gjort stickkontroller och vi har skickat tillbaka de tunnor som vi hittat som varit felsorterade, vad mer kan vi göra?
”Det här är en risk vi måste leva med”
El-kretsen har det övergripande ansvaret för återvinning av batterier i Sverige, och enligt vd Fredrik Benson är litiumbatterierna svåra att hantera riskfritt.
– Kontrollerade bränder sker i alla led i våra processer. Det är en risk vi måste leva med, men det viktigaste är att se till att de inte får så här stor spridning som i Trollhättan, säger han.
Har ni gjort tillräckligt för att säkra att det inte slarvas i sorteringen?
– Det är klart att det sker misstag, men jag delar inte bilden av att det slarvas. Samtliga leverantörer vi samarbetar med är experter på det de gör och säkrar sina processer med interna kontroller.