Bild på sökinsats i skog

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se en sammanfattning av det misstänkta mordet i Marks kommun. Foto: Joakim Eriksson/Agena Foto

Sorgen hos 17-åriga flickans familj – ett halvår efter misstänkta mordet i Skene

Uppdaterad
Publicerad

Den då 17-årige killen misstänks ha mördat den jämnåriga flickan som hade en intellektuell funktionsnedsättning.

”Under våren slogs våra liv till spillror. En älskad dotter, lillasyster, kusin och barnbarn togs ifrån oss under vidriga omständigheter.”, skriver familjen till SVT Nyheter Väst.

Sex månader efter det misstänkta mordet i Marks kommun åtalas den unge mannen.

I samband med att åtalet presenterades på torsdagen uttalade sig familjen till den 17-åriga flickan i ett meddelande till SVT:

”Vi är en familj och släkt som lever i stor sorg och saknad. När nu den stundande rättsprocessen med stor medial bevakning närmar sig ber vi om respekten att få bli lämnade ifred. Vi ber också om att de uppgifter som publiceras ska behandlas med största respekt och värdighet.”

17-årig flicka hittad död – misstänkt mord i Skene

Det var den 14 mars som flickan anmäldes försvunnen i Marks kommun. Till en början misstänkte polisen att försvinnandet var frivilligt.

Först fyra dagar senare inledde polisen en förundersökning om människorov och senare under samma dag, den 18 mars, hittas hon död i ett skogsområde i Skene.

Familjen kritisk: Sökinsatsen i Skene dröjde

Flickans familj har kritiserat polisen för att de inte tog försvinnandet på tillräckligt stort allvar. Flickan hade en intellektuell funktionsnedsättning och var i stort behov av stöd.

Efter att flickan hittats död anmälde polisen sig själv till avdelningen för särskilda utredningar.

– Det fanns funderingar varför det tog så lång tid innan vi kom igång med sökningen och vi har hittat lite förklaringar, säger Erik Nord, chef för utredningsenheten på polisen i region väst.

Han fortsätter:

– Vi har gått igenom ärendet och tagit in det material som finns. Vi ska inte leta efter någon som begått något brottsligt fel utan vi ska se efter om våra rutiner behöver justeras till följd av detta.

Vad har ni kommit fram till då?

– Vi har kunnat rekonstruera händelseförloppet men resultatet kommer vi redovisa senare.

Mordmisstänkte hade bristande impulskontroll

Enligt åklagaren ska pojken och flickan ha gått på samma skola.

I ett yttrande från kriminalvården framgår att killen, som nu hunnit fylla 18 år, har haft svårt med relationer till kompisar, där han har haft bristande impulskontroll och använt sig av våld när han känt sig pressad.

18-åringen nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

17-årig flicka hittad död – misstänkt mord i Skene

Mer i ämnet