Delad bild. Till vänster är en pressbild på en man i kläder från försvarsmakten. Till höger syns ett stridsflygplan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stridspiloterna som ansökt om tjänstledigt börjar återvända efter att ett nytt avtal är på plats. Foto: Pressbild/SVT

Efter nya avtalet – nu strömmar stridspiloterna tillbaka till sina tjänster

Uppdaterad
Publicerad

Stridspiloternas missnöje med löner, pension och arbetsvillkor ser ut att vara över.

De nya avtalen och satsningen på lönerna lockar nu tillbaka de flesta piloter som ansökt om tjänstledighet. Det uppger Per-Martin Sternevi, ordförande för Försvarspiloternas intresseorganisation.

För mer än ett år sedan började stridspiloter inom Försvarsmakten att begära tjänstledigt för studier. Orsaken var ett stort missnöje med löner, pension och arbetsvillkor.

Men strax innan midsommar stod det klart att Försvarsmakten tillsammans med Officersförbundet och SACO-S FM tecknat två nya kollektivavtal och kommit överens om att höja stridspiloternas löner. Något som nu ser ut att ge ett positivt resultat.

Dennis Hedström, chef Flygstaben Uppsala. Foto: Försvarsmakten

– Vi har börjat få tillbaka piloter som ansökt om tjänstledighet för studier och de är tillbaka i sina divisioner, säger Dennis Hedström, chef för Flygstaben i Uppsala.

Innebär det här att problemen är lösta eller är det fortfarande pilotbrist?

– Den här situationen börjar se sitt ljus. Vi jobbar aktivt med att behålla, utveckla och få in ny kompetens. Det är den största utmaningen vi har i närtid, säger han.

Han vill inte gå in på hur många stridspiloter det handlar om, men enligt ordföranden för Försvarspiloternas intresseorganisation kommer de flesta av de som ansökt om tjänstledighet att komma tillbaka.

Uppemot 20 000 kronor mer

– De som jag har pratat med kommer tillbaka och tycker att avtalet är tillräckligt bra nu. Vi hade uppåt 40 tjänstledighetsansökningar inför hösten, plus att vi har ett tiotal som börjat studera, så det rör sig om ett 50-tal piloter, säger Per-Martin Sternevi.

Finns det inte

Per-Martin Sternevi, ordförande för Försvarspiloternas intresseorganisation. Foto: privat

en risk att det här sätts i system att när piloter är missnöjda så hotar de med tjänstledighet?

– I det här fallet har det ju inte varit ett hot utan det har ju varit individer som faktiskt har tröttnat och velat lämna, så det här har varit ett reellt problem, säger Per Martin Sternevi.

Handlar det inte bara om tomma hot för att piloterna skulle få sin vilja igenom?

– Absolut inte. Individerna vill faktiskt vara stridspiloter, men inte till vilket pris som helst.

Det nya avtalet

• Enligt de nya avtalen ska piloterna bland annat få ett flygförartillägg som är 15 procent av lönen.

• De piloter som inte har 55 år som pensionsålder får en extra premieavsättning till pensionen. Den är 4 000 kronor i månaden i 20 år.

• Vissa piloter kan få upp till 20 000 kronor mer i månaden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.