Till vänster syns en person med långt hår, medan höger sida visar en demonstrationsvagn med en stor skylt som har texten ”SKJUT UPP BESLUTET UNDERLAGET DUGER INTE!” i fet stil. En person i reflexväst står bredvid vagnen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör föräldern Anna Hildingsson som är kritisk till kommunens argument att lärartätheten kan behållas när kommunen ska dra ned på drygt 20 anställda. Foto: SVT/privat

Efter nya protester: Beslut om skolnedläggningar i Lysekil skjuts upp

Publicerad

Protesterna växer mot att lägga ned Bro och Bergs skola. Om glesbygdsskolorna får stänga försvinner drygt 20 tjänster.

– Jag tycker att det är otroligt tråkigt att man i en demokrati som Sverige ändå är inte lyssnar på så stora protester som det blir, säger föräldern Anna Hildingsson.

Under onsdagen skulle beslut fattas om att lägga ned Bro och Bergs skola i Brodalen och Lyse. Men efter nya yrkanden från oppositionen har frågan återremitterats.

Lysekils kommun räknar med färre elever de kommande åren. Enligt beslutsunderlaget kommer det finnas fler skolor än vad som behövs för antalet elever, eftersom barnafödandet väntas minska.

Förslaget är att samla elever på fyra skolor i stället för sex för att behålla lärartätheten. Men föräldrarna är skarpt kritiska till att lärartätheten kan behållas när man drar ned på personal. Drygt 20 tjänster kan komma att försvinna från grundskolan.

– Jag har väldigt svårt att se att personaltätheten ska ökas när man ska dra ned över 20 tjänster, säger föräldern Anna Hildingsson.

Kommunalrådet om nedläggningarna

Jan- Olof Johansson (S) är kommunalråd i Lysekils kommun.

Har ni bestämt att ni vill driva igenom det här eller är ni öppna för att inte göra det?

– Den här återremissen bygger på att vi absolut är öppna för att förvaltningen tittar igenom det här och att vi får en återkoppling på vad förslaget skulle innebära, säger Jan- Olof Johansson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.