Linda Rudenwall, VD på Göteborg spårvägar. Och en bild från spårvagnskrocken i Gamlestaden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi vet fortfarande inte om det var hastigheten som orsakade det” – hör Linda Rudenwall berätta om olyckan. Foto: Amorina Ahlsell/SVT

Efter spårvagnskrocken – Göteborgs spårvägar arbetar för nya varningssystem

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagskvällen krockade två spårvagnar i Angered. Två personer vårdas fortfarande på sjukhus för sina skador. Nu undersöker Göteborg spårvägar om de kan förbättra varningssystemen för förare.

– Funktionen med att få en varning för framförvarande fordon är något vi tittar på, säger Linda Rudenwall, VD på Göteborg spårvägar.

Sträckan mellan Angered och Gamlestaden, där spårvagskrocken inträffade, är en av sträckorna där spårvagnarna kör som snabbast. Upp till 60 km i timmen, men Göteborg spårvägar vill inte spekulera i vilken betydelse för krocken hastigheten kan ha haft.

– Vi vet fortfarande inte om det var hastigheten som orsakade det, säger Linda Rudenwall.

Tror du att det finns anledning att se över hastighetsbegränsningarna?

– Vi pratar ju alltid om det här med hastighetsbegränsningar och vi ser alltid över det som en del i vårt utredningsarbete, så absolut.

Ser över varningssystemen

När en spårvagn kör långsammare eller stannar, likt det som hände innan krocken så ska föraren meddela det till trafikledningen.

Vet du om det gjordes i det här fallet?

– Nej, jag har faktiskt inte information om just det.

På tåg finns sensorer som gör att de inte ska kunna krocka med varandra. Nu undersöker Göteborg spårvägar om de kan införa något liknande varningssystem.

– Jag vet att vi tittar på frågan, säger hon.

Ovanlig spårvagnskrock

Polisen utreder krocken som vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafiken. Just nu samlar de material från övervakningsfilmer och håller vittnesförhör.

– Vi försöker skapa oss en bild av vad som har hänt och varför det har hänt, säger polisens presstalesperson August Brandt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.