Nu kommer fler förskollärare kunna anställas i Göteborgs kommun. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Efter sparbetinget – Göteborg häver anställningsstopp

Uppdaterad
Publicerad

Förskolorna i Göteborgs stad kommer kunna anställa fler förskollärare och barnskötare, det efter ett nytt beslut om minskade restriktioner och ett ökat stöd till förskoleförvaltningen.

– Vi jobbar intensivt för att vända den ohållbara arbets- och skolmiljön, säger Blerta Hoti (S), kommunalråd och ordförande i förskolenämnden.

Enligt kommunalrådet har tidigare besparingar gjort verkan och bidragit till lättnaderna både vad gäller vikarier och fast personal.

Tillsammans med ett tidigare tillskott på 100 miljoner kronor från kommunfullmäktige ser förvaltningen ut att få en ekonomi i balans vid årets slut.

– Vår ambition är att ha mer utbildad personal med goda kunskaper i det svenska språket. Prioriteringen är att anställa svenskspråkig personal för att säkerställa en bra utbildning för alla barn från dag ett, säger Blerta Hoti.

Sedan februari 2024 har förskollförvaltningen haft begränsningar kring antalet nyanställningar i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.