En man i jacka till vänster, Sebastian Aronsson  från socialdemokraterna, och en kyckling med få fjädrar till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sebastian Aronsson (S), ordförande i styrelsen för logistik inom regionen förklara varför man vill se över inköpen av livsmedel inom regionen. Foto: SVT

Efter Uppdrag granskning: Vill att Västra Götalandsregionen kontrollerar sina matinköp

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Uppdrag granskning avslöjat stora missförhållanden i djurhållningen bland kycklingindustrin i Sverige reagerar nu regionpolitiker. I ett förslag vill man nu att Västra Götalandsregionen ser över sina livsmedelsinköp.

– Vi är matade med att svensk djurlagstiftning är stark och håller hög kvalitet, men det kanske vi blev varse om nu att den alltid inte är det, säger Sebastian Aronsson (S), ordförande i styrelsen för logistik inom VGR.

En av de största inköparna av kyckling i Sverige är Västra Götalandsregionen som varje år köper in stora mängder från olika leverantörer.

Vill att leverantörer ska följa hållbarhetsmål

Det fick den rödgröna ledningen inom regionen att reagera och har nu lagt fram ett skriftlig förslag om att se över vart sina livsmedelsinköp kommer ifrån.

– Det vi kan göra är att säkerställa i våra led är att våra leverantörer och grossister redovisar varifrån deras varor kommer ifrån, säger Sebastian Aronsson (S).

I förslaget vill man att alla livsmedelsinköp av regionen ska vara från leverantörer som följer svensk djurskyddslagstiftning och regionens hållbarhetsmål.

– Det är inget alternativ att vi köper in något som är billigt, men som inte följer den svenska djurskyddslagstiftningen.

Hoppas att förslaget ska ge effekt

I Uppdrag gransknings reportage “Kycklingens pris” visar man upp bilder inifrån kycklingproducenten Aviagens anläggningar i Sverige. Där det avslöjas i flera fall hur hur avelsdjur far illa.

– Helt trygga kan vi inte vara med att vi inte har inköp av kyckling som kommer från producenter som inte följer svensk djurlagsstiftning. Det är därför vi föreslår det här förslaget nu.

Företaget erkänner för Uppdrag granskning att de misslyckats med djurens välfärd.

Med det initiativärende som den rödgröna ledningen har tagit fram hoppas man nu även att fler aktörer ute i landet ser över sina inköp.

– Jag hoppas med vårt förslag att det kan få effekt mot andra regioner, kommuner och stora inköpare om att visa att vi faktiskt bryr oss vart maten kommer ifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.