Man utanför lägenhet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör distriktschefen på Familjebostäder berätta om hissbytet. Foto: Laura Vandelin/SVT

Ett år efter dödsolyckan – nu byts hissarna i Johanneberg ut

Uppdaterad
Publicerad

I fjol föll en femårig pojke ner i ett hisschakt i Johanneberg och skadades så allvarligt att han dog. Redan förra året lovade man att samtliga hissar av liknande modell skulle bytas ut – men först i sommar inleddes arbetet med hissbyten i stadsdelen.

I slutet av maj förra året larmades räddningstjänsten om en hissolycka på en adress i Johanneberg. En pojke i femårsåldern hade klämts fast med benet i hissen och sedan fallit flera våningar rakt ner i ett hisschakt. Pojken avled några dagar senare av sina skador.

På grund av olyckan lovade kommunala bostadsbolaget Familjebostäder att se över alla hissar som var av liknande typ i sina fastigheter.

– Då påbörjades planeringen av bytet, men i första hand säkrade vi hissarna, säger Robert Jademyr, distriktschef på bostadsbolaget Familjebostäder.

Tagit över ett år

I början av 2010-talet utformades nya regler för att förbättra säkerheten i hissar, främst handlade det om skydd i korgöppningen. Efter hand infördes säkerhetskrav på arbetsplatser – men inte i bostäder.

Hur kommer det sig att det dröjde över ett år innan hissarna byttes ut?

– Det tar tid med leverans och installation, men vi införde säkerhetsåtgärder med blinkande belysning direkt efter olyckan, säger Robert Jademyr.

– Det är gamla hus så vi måste anpassa det gamla med det nya, tillägger han.

Bytt hissar på flera adresser

I början av sommaren påbörjade Familjebostäder arbetet med byte av hissarna – samtliga är av gamla modeller som har glasdörrar och grindar. Hissbytet för vardera hiss har tagit tre veckor och i augusti förväntas sista hissen vara utbytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.