Under årets första fyra månader minskade antalet akutsjukvårdsbesök i Skaraborg med 4 000, en direkt effekt av att akuten i Lidköping stängde. Däremot ser man att antalet inskrivningar ökat på den nybyggda akutmottagningen i Skövde, där 1 000 fler patienter fått vård jämför med samma period 2023.
Verksamhetschefen Carina Karlsson-Brännehed säger att det var ett förväntat resultat då man sedan tidigare vet att många patienter kan få hjälp på en annan vårdnivå än akutmottagningen.
Vet ni var patienterna har tagit vägen?
– Jag tror att man har vänt sig till primärvården, men vi kan inte se exakt hur än. Det är något vi gör en uppföljning kring.
Extra ambulanspengar
Från början fanns planer på att en närakut skulle öppnas i primärvårdens regi i Lidköping. Detta blev aldrig av. I stället beslutade operativa hälso- och sjukvårdsnämnden att tillföra extra resurser till jourcentralen.
Dessutom gjordes en förstärkning av ambulansverksamheten med tolv miljoner kronor som bland annat inneburit förstärkningar på helger och en extra dagaktiv bil.
Är du nöjd med utfallet hittills?
– Vi står fortsatt inför jättestora utmaningar och jag tycker att det finns förbättringsarbete att göra hela tiden, men det är en del av arbetet, säger Karlsson-Brännehed.
Politikern: Viktigt med samordning
Omställningen till en akutmottagning skulle spara 80 miljoner kronor. I en interpellationsdebatt i samband med senaste regionfullmäktige sa Anna-Karin Skatt (S), ordförande i sjukhusstyrelsen, att hela effekthemtagningen ligger mellan 140–150 miljoner
– Ekonomin är en viktig del av uppdraget men det är också viktigt att titta på samordning av verksamheter för att kunna bibehålla och utveckla en hög kvalitet på vården i hela Skaraborg.