Lisa Bertilsson i glasögon och beige kappa framför akutmottagningen i Lidköping

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lisa Bertilsson, akutsjuksköterska som sagt upp sig efter nedläggningsbeslutet, satsar nu på politiken. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Sjukvårdspartiet väcks till liv igen – efter beslutet att lägga ner akuten i Lidköping

Uppdaterad
Publicerad

Trots beslutet att lägga ner akuten och intensivvårdsavdelningen på sjukhuset i Lidköping går kampen vidare. Nu väcks Sjukvårdspartiet till liv igen av dem som synts mest i protesterna mot nedläggningen.

– Nu har vi försökt på alla sätt att få våra politiker att lyssna, men mötts av döva öron. Så då är detta nästa steg, säger Lisa Bertilsson, akutsjuksköterska i Lidköping som sagt upp sig och kastar sig in i politiken.

Sjukvårdspartiet fick 1998 stort inflytande som vågmästare i det då nybildade regionfullmäktige som ersatte landstingsfullmäktige.

Nyligen beslutade styrelsen för Skaraborgs sjukhus om ett stort sparpaket som bland annat innebär att akuten i Lidköping läggs ner. Men trots att beslutet är fattat har två av protesternas tydligaste ansikten utåt, Lisa Bertilsson och Emma Larsson, beslutat att jobba vidare med frågan – men nu politiskt. De väcker liv i Sjukvårdspartiet för att få en politisk plattform.

Sparkraven på Skaraborgs sjukhus

Ni kan ju tidigast bli invalda 2026 – finns frågan om akuten i Lidköping kvar då?

– Den är alltid aktuell. Det har varit aktuellt i så många år och nu mer än någonsin, säger Emma Larsson som sedan 2012 varit engagerad i frågan och arrangerat flera protestmarscher.

Partiet i familjen

Lisa Bertilsson har familjetraditioner i Sjukvårdspartiet. Hennes far Billy Bertilsson var gruppledare för Sjukvårdspartiet och satt tidigare som regionråd. Sjukvårdspartiet hade sin storhetstid från 1998 och tio år framåt, men tappade 2011 mandaten och därmed sitt inflytande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sparkraven på Skaraborgs sjukhus

Mer i ämnet