Gunnar Isaksson intill bild av Lisa Bertilsson och Fanny Isaksson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dottern Fanny Isaksson och svägerskan Lisa Bertilsson upplever att Gunnar inte hade en chans att överleva när vägen till akutsjukvård var så lång. Foto: Privat, SVT

Gunnar dog av plötsligt hjärtfel på Kållandsö – ambulans dröjde 50 minuter: ”Han hade aldrig en chans”

Uppdaterad
Publicerad

Gunnar dog bland vänner på en plats han älskade. Men hans anhöriga kan inte släppa tanken att hans liv gått att rädda om akuten i Lidköping funnits kvar.

– Man önskar att folk hade kommit snabbare, säger dottern Fanny Isaksson.

Det var arbetsdag på pumpstationen på Kållandsö utanför Lidköping. Gunnar Isaksson arbetade med en ny trappa när han plötsligt föll ihop. Hans vänner på plats påbörjade hjärt- och lungräddning och larmade 112.

Efter att larmet nått Skaraborgs sjukhus tog det 30 minuter innan första ambulans var framme, nästa ambulans kom efter 34 minuter och en ambulanshelikopter efter 36. Men på plats blev den sammanlagda väntetiden närmare 50 minuter från det att första samtal gått till 112.

Sparkraven på Skaraborgs sjukhus

Läkare konstaterade att Gunnars liv inte gick att rädda.

”Enorm frustration”

För Lisa Bertilsson, som tidigare var arbetade vid akuten på Lidköpings sjukhus och är Gunnars svägerska, var det här precis den typen av händelse hon befarat sedan nedläggningen blev ett faktum i november förra året.

– Vi har talat om det här för dem och de har inte lyssnat. Jag känner en enorm frustration, säger hon.

När akuten var öppen fanns enligt henne större chans att en ledig ambulans skulle finnas i närområdet. Det hade också varit kortare transport till att få akutsjukvård – nu hade närmaste alternativet varit transport till Skövde.

Snabbare till prio 1-larm

Carina Karlsson Brännehed, verksamhetschef för akut- och ambulansverksamhet vid Skaraborgs sjukhus, ser inte att ambulansernas svarstid försämrats i Lidköping sedan akuten stängdes.

Januari–april har man nått 82 procent av prio 1-larmen inom 20 minuter. En högre siffra än tidigare år. Dessutom har ambulansverksamheten förstärkts med tolv miljoner kronor under året.

Skaraborgs sjukhus svarar inte på frågor om enskilda fall men bemöter frågan om tillgången till ambulans påverkats.

När Lidköping var destination för ambulanser genom akuten, var då inte chansen större att ledig ambulans skulle kunna finnas i närområdet?

– Även när vi hade akut i Lidköping så gick transporter mot Skövde. Så riktigt så svart och vitt är det inte. Men jag förstår deras ingång och det är därför vi hela tiden tittar på detta, säger hon.

Anna-Karin Skatt (S)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så svarar Anna-Karin Skatt på frågan om hur patientsäkerheten i Skaraborg förändrats sedan akuten i Lidköping stängde. Foto: SVT, Radio Falköping

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sparkraven på Skaraborgs sjukhus

Mer i ämnet