”Vi kommer att med en gång se till att eleverna får platser i kommunala skolor i stället”, säger grundskolenämndens ordförande Axel Darvik (L). Foto: SVT

Elever kastas ut från Römosseskolan inför terminsstarten

Uppdaterad
Publicerad

Ett hundratal elever som gått på någon av de tre Römosseskolorna i Göteborg får inte behålla sina platser inför terminsstarten nu i höst. Föreningen bakom skolan tvingas nu banta ned antalet elever på grund av ekonomin, skriver tidningen GP.

– Vi kommer att med en gång se till att eleverna får platser i kommunala skolor i stället, säger grundskolenämndens ordförande Axel Darvik (L) till SVT Nyheter Väst.

Beskedet kom förra veckan och det ska, enligt GP, röra sig om ungefär 150 elever som tvingas lämna på grund av problem med ekonomin.

Römosseskolan har inte fått någon skolpeng under vårterminen, något som SVT Nyheter Väst tidigare rapporterat om.

80 procent av personalstyrkan är också varslad inför hösten. Frågan huruvida skolan kommer att få ut skolpengen eller inte, kommer kommunfullmäktige att ta beslut om senare i höst.

Darvik (L): ”Står redo att ta emot eleverna”

Axel Darvik (L), grundskolenämndens ordförande, säger till SVT Nyheter Väst att de elever som får lämna skolan omgående ska få plats i andra skolor.

– De här barnen kommer vi att ta hand om på kommunala skolor och det viktigaste för mig är att de får en bra undervisning, säger Axel Darvik (L), ordförande i grundskolenämnden om beskedet att elever nu tvingas byta skola.

Skolans före detta rektor dömdes tidigare i år till 4,5 års fängelse för grov förskingring och även föreningen som driver skolan dömdes, men rätten efterskänkte företagsboten eftersom man ansåg att barnen inte skulle lida för vad en tidigare rektor gjort.

I klippet nedan: Så såg det ut i juni när föräldrar och och barn demonstrerade för skolpeng till Römosseskolan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.