• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Professor Karin Hårding framför akvarie med en sej simmande

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Professor i marinekologi, Karin Hårding, hoppas att ny EU-forskning ska hjälpa till att rädda Västerhaven. Hör henne berätta mer i klippet ovan. Foto: SVT

EU-projekt ska förbättra skydd av Västerhaven

Uppdaterad
Publicerad

Försämrad vattenkvalité, överfiske och försvunna rovfiskar – är dessa havsproblem möjliga att lösa? Under fyra år ska forskare satsa på att säkra Västerhavet.

– Nu är det en katastrof, med torsken och sillen som har kollapsat, säger Karin Hårding, professor i marinekologi.

Det handlar om ett nytt EU-projekt som kostar 42 miljoner och drivs av Norge, Sverige, Danmark, Portugal och Frankrike. Totalt 40 deltagare från sex universitet ingår i forskningsarbetet.

För att förbättra haven vill man skydda särskilda områden, som fjordar, från till exempel överfiske och övergödning.

Konkret kan det innebär det att minska stora upptag med industritrålare i vissa områden, enligt Karin Hårding, professor i marinekologi.

Men man vill också förbättra tillgången på till exempel ålgräsängar – en sorts undervattensväxter som kan skydda yngel.

Brist på stora rovfiskar

Genom sändare ska man även följa hur rovfiskar, så kallade topp-predatorer, rör sig i västerhavet.

– Studier visar att när rovfisk som torsk försvinner, uppstår liknande effekter som vid övergödning, säger Karin Hårding, professor i marinekologi,

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.