På 90-talet ville Norge spränga bort tröskeln till Idefjorden. Ett större djup skulle gynna transporter till den lokala industrin.
Då blev det tvärt nej från Sverige. Från svenskt håll såg man för stor risk att det skulle vara negativt för den marina miljön. Bland annat att inkapslade miljögifter skulle komma i omlopp.
Överens – för första gången
Sedan dess har frågan svalnat – men inte försvunnit.
I samband med att kabelföretaget Nexans i Halden skulle bygga ut 2021 lyftes frågan om muddring – för att skapa möjlighet till djuphamn. Men också där blev det tvärt nej.
Nu står för första gången grannkommunerna Strömstad och Halden på samma sida i frågan.
Brev till klimat- och miljöministern
Kent Hansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Strömstad, påpekar att han inte under några omständigheter vill se en sprängning av tröskeln eller ingrepp som får negativ inverkan på miljön vid Idefjorden. Att Norge sedan en tid förespråkar ”hyvling” av trösklarna är för honom en förändring som skapar behov av en ny utredning.
– Har man inte ordentligt faktaunderlag blir man inte trovärdig tillslut. Då är det bättre att vi har ett ordentligt underlag som säger: ”Det här blir konsekvensen och det kan vi inte acceptera”, säger Kent Hansson.
Tillsammans med Haldens kommun förespråkar man i ett brev till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) att en gemensam miljöundersökning görs, något som Strömstad tidning var först att rapportera.
Regeringen: Inga planer på utvidgning
Klimat- och näringslivsdepartementet bekräftar att Norge vid upprepade tillfällen bett om svenskt stöd till utvidgning av Idefjorden. Senaste frågan kom från fiskeri- och havsminister Bjørnar Selnes Skjæran (AP) i november.
Enligt departementet blev svaret från Pourmokthari då att:
”Sverige, på grund av Idefjordens unika naturvärden, svensk lagstiftning och våra internationella skyldigheter att bevara biologisk mångfald, inte har några som helst planer på att genomföra eller förbereda en utvidgning av Idefjorden.”.