Hör SVT:s spelexpert Joachim Sundell förklara fenomenet Swatting i klippet. Foto: SVT/Storyblocks

Detta är ”swatting”

Uppdaterad
Publicerad

Ett mörkt skämt, en hämndaktion eller bara ren underhållning – skälen till ”swatting” kan vara många, menar SVT:s spelexpert Joachim Voss Sundell. Nu verkar trenden, där man skickar falsklarm till polisen för att se dem storma en lägenhet, ha kommit till Sverige.

Flera fall av misstänkt ”swatting” har ägt rum i Sverige den senaste tiden. Det är när en person falskeligen larmar polisen om att ett allvarligt brott begås i en bostad, samtidigt som någon livestreamar därifrån, bara för att få se polisen ta sig in i bostaden.

I Sverige är det ett antal unga kvinnor som spelar datorspel och livestreamar på den amerikanska sajten Twitch som har drabbats. I Sverige har ingen skadats fysiskt i samband med polisens utryckningar – än. I USA har ”skämtet” emellertid lett till att polisen skjutit ihjäl en oskyldig 28-årig man.

Swatting

– Det är ju den situationen du kan ställas inför som polis, säger Johan Thalman, presstalesperson vid polisen.

Johan Thalman berättar vidare att man inom polisen ser allvarligt på att ”swatting” inträffat i Sverige, om än inte i så stor utsträckning.

– Man utsätter poliserna på plats för fara, men också personen som bor i bostaden, samt tredje person som befinner sig i närheten av adressen. Vi hade lika gärna kunnat skicka vår regionala insatsstyrka.

Hör SVT:s spelexpert Joachim Voss Sundell förklara fenomenet Swatting i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swatting

Mer i ämnet