– Det känns osmakligt att Frölunda inte betalar för medarbetarnas kompetens. Om det är ett krav att man ska ha en ambulans så borde de betala avtalsenliga löner för det arbetet. Här betalar man för plåt och inte för personal, men vad hjälper en ambulans om man inte har personal som besitter själva sjukvårdskunskaperna? Det ifrågasätter Vårdförbundets ombudsman David Liljequist när SVT Nyheter Väst berättar om upplägget.
Vem är vårdgivare?
Dessutom menar han att det hela väcker en rad andra frågor. Bland annat skickar man konstiga signaler till allmänheten om personalen är där frivilligt men har sina tjänstekläder på sig. Därmed anser han att man tar klivet in i en gråzon.
Liljequist ifrågasätter även hur man ska utvärdera vem som är vårdgivare i det här fallet och vem som blir ansvarig vid en vårdskada. SVT Nyheter Väst påtalar då att Frölundas ordförande Mats Grauers sagt att de tar på sig hela ansvaret och har försäkringar som täcker allt.
– Fast uppstår en vårdskada ska det göras en händelseanalys och sedan en Lex Maria-anmälan till Inspektionen för Vård och Omsorg. Frågan är om den kompetensen finns hos en hockeyklubb, resonerar Liljequist.
”Otydligt och inte bra”
Han lyfter dessutom frågan om hur det faktiskt fungerar med försäkringsskyddet.
– Försäkringar baseras på specifika situationer och premien beräknas därefter. Här undrar man förstås om försäkringsbolaget sagt ja till att försäkra en eventuell vårdskada eller, exempelvis, om ambulansen skulle bli krocka på väg till sjukhuset. Det är otydligt och det är inte bra, avslutar Vårdförbundets ombudsman David Liljequist.