• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tumlare i Tanum dog av fågelinfluensan: ”Första fallet i världen”

Uppdaterad
Publicerad

I somras strandade och dog en tumlare i Kämpersvik. Nu visar obduktionen att tumlaren dog av fågelinfluensan.

Det var i slutet av juni  som boende i Kämpersvik i Tanum hittade en ung tumlare som strandat. Trots att man försökte hjälpa att dra ut den på öppet vatten lyckades den inte överleva.

När tumlaren senare obducerades hittades fågelinfluensavirus i ett flertal organ och det visade sig ha orsakat hjärn– och hjärnhinneinflammation.

– Så vitt vi vet är detta det första bekräftade fallet i världen av fågelinfluensa hos en tumlare, säger Elina Thorsson, viltveterinär vid SVA, i ett pressmeddelande.

Boende i Kämpersvik försökte först hjälpa tumlaren att ta sig ut till havs igen. Senare hittades den död. Foto: Privat/Magnus Danielsson

Stort utbrott bland vilda fåglar

Viruset, H5N1, är samma virus som även legat bakom sommarens stora fågelinfluensautbrott bland vilda fåglar. Längs hela västkusten har mängder med döda sjöfåglar. Framförallt har det handlat om sillgrissla, havssula, tordmule och gäss som drabbats.

Forskare var bekymrade över att viruset ”översomrat”. Normalt brukar virusutbrott av den här typen ske på vinterhalvåret för att sen avta.

– Vad vi nu ser, med fortsatt smittspridning och hög sjuklighet och dödlighet bland vilda fåglar mitt i sommaren, är ett helt nytt scenario. Det finns därför mycket som talar för att även kommande säsong kommer bli problematisk, med ökad risk för utbrott också hos tamfåglar, sa Karl Ståhl, statsepizootolog vid SVA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.