Historien börjar i slutet av förra seklet. Sverige slickar såren efter den ekonomiska krisen och elmarknaden har nyss avreglerats.
I Falköping ser det moderata kommunalrådet en möjlighet att minska kommunens låneskuld. Kommunen äger en tredjedel av aktierna i Falbygdens Energi. Ett bolag det finns ett stort intresse för – bland annat från statliga Vattenfall.
Efter att Vattenfalls bud blir känt uppmanar kommunstyrelsen övriga aktieägare att inte sälja för att vänta ut fler potentiella köpare.
Centern emot försäljning
Till slut budar kommunala Göteborg Energi över och 1998 köper man Falköpings aktier i bolaget för nära 114 miljoner kronor. Endast Centerpartiet i Falköping röstar emot.
Göteborg Energi köper upp hela Falbygdens Energi och enligt avtalet med kommunen ska de satsa 32 miljoner kronor på att bygga ut fjärrvärmen.
Misslyckades köpa tillbaka bolaget
2013 ändrar Göteborg Energi sin strategi och bolaget ska satsa på Göteborgsmarknaden. Falbygdens Energi säljs på nytt. Göteborg Energi säljer bolaget för 269 miljoner kronor mer än vad det köptes för.
En av spekulanterna – som inte fick köpa – var Falköpings kommun.
– Vårt anbud var för lågt, men vi hade ändå hoppats på att de skulle komma tillbaka för en förhandlingsvända till, sa kommunalrådet Ulf Eriksson (C) till Skaraborgs Allehanda.
Såldes till Storbritannien
Istället köps bolaget av den brittiska infrastrukturfonden Infracapital. Åtta år senare, 2021, säljer de bolaget vidare till energikoncernen Nordion Energi.
Nordion behåller elnätet, men säljer redan samma år av fjärrvärmen och fibernätet. Köpare är Solör Bioenergi, som hostar upp en miljard kronor.
– Vi lade bud på fjärrvärmen i Falköping redan 2013, när Göteborg Energi sålde, sa Anders Pettersson, vd för Solör Bioenergi till Falköpings Tidning.
Fjärrvärme i Falköping och skövde
I Falköping drivs fjärrvärmen av det privata bolaget Solör Bioenergi Falköping. Enligt den årliga Nils Holgersson-rapporten har Falköping den elfte dyraste fjärrvärmen i landet. Kostnaden var i fjol 1150 kronor per MWh.
I Skövde driver det kommunala bolaget Skövde Energi fjärrvärmen. Kostnaden var ifjol 759 kronor per MWh. Enligt Nils-Holgersson-rapporten hade Skövde den nionde billigaste fjärrvärmen i landet.
I Nils-Holgersson-rapporten jämförs kostnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning för ett flerbostadshus mellan olika kommuner.
Bakom rapporten står bland annat Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta.
Syftet med rapporten är att visa på hur priserna skiljer sig: ”det faktum att många av verksamheterna bedrivs i kommunala eller enskilda monopol innebär att de behöver granskas inte minst med avseende på priserna”
Källa: nilsholgersson.nu
Fjärrvärme
Fjärrvärme är den vanligaste uppvärmningsformen i Sverige. Fjärrvärme innebär produktion av hetvatten som distribueras i rörledningar till flera kunder i en ort.
Fjärrvärmen i Sverige har i huvudsak byggts ut och utvecklats i kommunal regi. I början av 1980-talet bedrevs de flesta fjärrvärmeverksamheter i kommunal regi.
Detta förändrades i samband med avregleringen av el- och fjärrvärmemarknaderna i mitten av 90-talet. Då tilläts att verksamheter bedrevs av andra ägare och med syfte att göra vinst. Vilket ledde till en våg av kommunala utförsäljningar av fjärrvärmeverksamheter. Under åren 1995–2005 såldes 56 kommunala fjärrvärmerörelser.
Källa: Energimarknadsinspektionen och NE