Mässling är en av de mest smittsamma sjukdomar som finns och den sprids via luften till exempel när den som är sjuk hostar eller nyser. Foto: TT/SVT

Fall av mässling i Fyrbodal

Uppdaterad
Publicerad

Just nu utreder Smittskydd Västra Götaland ett konstaterat och ett misstänkt fall av mässlingen i Fyrbodalsområdet.

– Vi jobbar hårt för att minska risken för smittspridning och få ut information i vården, säger bitr smittskyddsläkare Eva Lindhusen Lindhé.

Mässlingen är en av de mest smittsamma sjukdomar som finns men sedan vaccination mot mässling infördes i det allmänna barnvaccinationsprogrammet på 1980-talet, är sjukdomen mycket ovanlig i Sverige.

Söker andra som utsatts för smitta

I Västsverige har man inte haft några fall av mässlingen det senaste året men just nu utreder man ett konstaterat fall och ett misstänkt fall i Fyrbodalsområdet. Det andra, misstänkta fallet, gäller en nära anhörig till den som konstaterats smittad.

Mässlingsfall väcker debatt

– Vi vet inte i nuläget hur den smittade blivit smittad men vi tror att personen ifråga kan ha smittats så tidigt som i april. Därför har vi lagt ner ett stort arbete på att komma i kontakt med de människor som utsatts för smittan, säger bitr smittskyddsläkare Eva Lindhusen Lindhé.

Enligt smittskyddsläkaren tror man sig ha hittat de flesta av de stora antal patienter som kan ha utsatts för smittan genom att befinna sig i samma väntrum som den smittade. Dessa personer har informerats och vid behov vaccinerats.

Störst risk för spädbarn

Man jobbar också med att informera vården eftersom symptomen på mässling lätt kan förväxlas med andra infektoner.

– Vi är så ovana vid att tänka mässling nuförtiden så vi vill därför få ut informationen så att vårdpersonal blir på tårna, säger Eva Lindhusen Lindhé.

Enligt Smittskydd Västra Götaland är det personer som inte haft mässling och som inte är vaccinerade som riskerar att bli sjuka om de utsätts för viruset. I Sverige är det framför allt barn under 18 månader och personer födda 1960 – 1980 som inte säkert har skydd mot mässling.

– De personer vi främst tänker på att skydda är ovaccinerade spädbarn under 18 månader samt immunnedsatta personer som pågrund av sitt immunförsvar inte kan vaccineras.

Hur farlig är mässlingen?

– Det är en jobbig sjukdom, man blir ordentligt sjuk. Dessutom riskerar man att drabbas av en lång rad följdsjukdomar, typ lunginflammation. Även personer som är friska och starka från början kan bli ordentligt sjuka.

Stora utbrott i Europa

För en tid sedan skedde ett mässlingsutbrott i Stockholmsområdet med ett flertal fall av mässlingen. Smittskyddsläkaren  i Västra Götaland tror dock inte att Västsverige riskerar ett liknande utbrott i nuläget.

– Där var det ju låg vaccinationsgrad i vissa områden, vi ser inte den risken här i nuläget men vi måste vara uppmärksamma. Det pågår stora mässlingsutbrott i bland annat Italien och Rumänien just nu, i och med våra resvanor nuförtiden finns ju risken att smittan importeras, säger Eva Lindhusen Lindhé.

Mässling

Mässling är en av de mest smittsamma sjukdomar som finns.

Sprids via luften till exempel när den som är sjuk hostar eller nyser.

Mottagliga personer smittas via slemhinnorna i luftvägarna eller ögonen.

Den som får feber, ögoninflammation, torrhosta och hudutslag ska misstänka mässling och ringa 1177.

Personer med misstänkt mässling ska inte sitta i väntrum på vårdanrättningar.

Källa: Västra Götalandsregionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mässlingsfall väcker debatt

Mer i ämnet