• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Blommor vid porten till det bostadshus i Göteborg där en pojke dog efter ett fall i ett hisschakt. Foto: Lars Wiklund/SVT

Familjebostäder byter ut hissar efter dödsolyckan i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Familjebostäder har beslutat att byta ut hissen efter dödsolyckan där en pojke föll fem våningar ner i hisschakt – trots att orsaken till olyckan fortfarande är oklar. Ytterligare fyra likadana hissar i andra hyreshus ska också bytas.

Det är fortfarande inte utrett vad som hände vid dödsolyckan i Göteborg i förra veckan, då en pojke under tio år fastnade i en hiss och sedan föll ner i hisschaktet i samband med en räddningsinsats.

– Den här olyckan har skapat frågetecken och det vill vi inte att man ska känna. Vi vill att våra hyresgäster ska känna sig helt trygga, säger Katrin Amgarth, kommunikationschef på Familjebostäder.

Händelsen utreds nu av räddningstjänsten och en polisanmälan är upprättad.

Nuvarande hissen kommer tas i bruk igen

Fastigheten tillhör det kommunala bostadsbolaget Familjebostäder som nu väljer att agera. Trots att det i nuläget inte finns några indikationer på något tekniskt fel på hissen ska den bytas ut.

– Rent tekniskt kan man åtgärda hissen men oavsett vill vi säkerställa att detta inte ska kunna hända igen genom att byta ut den, säger Katrin Amgarth.

Hissen är från 1939 men har modifierats efterhand. En gallerdörr togs bort 2015 och ersattes med en vikdörr. Exakt när bytet kan ske är oklart, fram till dess kommer den nuvarande hissen lagas och användas.

Ska byta fler hissar

Familjebostäder har även beslutat att byta ut ytterligare fyra likadana hissar i andra fastigheter, i den mån det är möjligt.

Behöver man känna oro som hyresgäst?

– Nej, det tycker vi inte. Det har aldrig hänt något sådant här förut men när vi nu vet att man kan klämmas på det här sättet så vill vi ändå att man ska vara försiktiga, säger Katrin Amgarth.

Även fortsättningsvis kommer Familjebostäder har medarbetare på plats för att prata med de hyresgäster som har behov av stöd.

SVT har även varit i kontakt hissbolaget Kone som ansvarade för driften av hissen i den aktuella fastigheten. De hänvisar alla frågor till Familjebostäder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.