Ola Serneke och Erik Selin var med på det symboliska nya spadtaget för Karlatornet. Byggarbeten är igång igen. Foto: SVT/Oscar Barragan

Fastighetsbolaget Balder köper halva Karlatornet

Uppdaterad
Publicerad

Karlatornet i Göteborg ska bli Nordens högsta skyskrapa, men projektet har länge kämpat med ekonomin. Nu har fastighetsbolaget Balder gått ihop med Serneke, vilket gör att bygget ser ut att kunna fortsätta.

Balder har nu köpt 50 procent av aktierna i Karlatornet AB.

– Det känns mycket glädjande att få vara del av förverkligandet av ett så unikt stadsutvecklingsprojekt. Att Karlatornet ingår som en del i en långsiktig affär med Serneke, som omfattar nästan 1 400 hyresrätter och drygt 12 000 kvm kommersiella lokaler, känns extra roligt, säger Erik Selin vd för Balder, i ett pressmeddelande.

Karlatornet

”En optimal lösning”

Planen är att Karlatornet ska bestå av 73 våningar och bli 245 meter högt. Tornet kommer innehålla 600 lägenheter, 300 hotellrum och 8 000 kvadratmeter kontorslokaler.

– Att få in Balder som delägare i Karlatornet är en optimal lösning för oss, för projektet och för staden, säger Ola Serneke, vd för Serneke Group, i pressmeddelandet.

Garanterad vinst

Balder köper alltså hälften av samriskbolaget Karlatornet AB genom preferensaktier för 25 000 kronor som ska ge 600 miljoner kronor i utdelning när projektet är klart. En slags garanterad vinst för Erik Selin och Balder.

Det är en komplicerad affär med ett antal olika komponenter. Förutom rätten att köpa tornets hotell och kontor köper Balder fastigheter till en investeringskostnad (vid färdigställande) för 3,2 miljarder i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Dessutom köper Balder in sig i Serneke för 122 miljoner kronor, vilket ger åtta procent av bolaget.

I klippet ovan berättar Ola Serneke och Erik Selin mer detaljer om uppgörelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlatornet

Mer i ämnet