brand i oceana och behållare med kemikalier

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I en byggnad fanns plasttankar med fem kubikmeter svavelsyra och lika mycket natriumhypoklorit, två kemikalier som används för att rena vattnet i badhus. Foto: Räddningstjänsten

Fem kubikmeter svavelsyra på Oceana under branden

Uppdaterad
Publicerad

Under branden på Oceana fanns plasttankar med fem kubikmeter svavelsyra och lika mycket natriumhypoklorit i anläggningen.

I Räddningstjänstens händelserapport framgår vilka insatser som gjordes för att förhindra en kemikalieläcka – om vätskorna blandades skulle det kunna leda till ett klorgasutsläpp.

I Lisebergs badhus Oceana fanns plasttankar med svavelsyra och natriumhypoklorit. En viktig del av räddningsinsatsen blev att säkerställa att kemikalierna inte påverkades. det framgår av räddningstjänstens nya händelserapport som nu sammanställts.

– Det fanns risk att taket rasade och släckvatten i källaren, och om tankarna börjar flyta kan de lossna och börja läcka. Men vi vidtog åtgärder och hade god marginal, säger Petter Backlund, insatsledare.

Brand vid Lisebergs badhus Oceana

Räddningstjänsten tog stöd av Lisebergs sakkunniga angående kemikalierna för att förebygga att ”branden eller en byggnadskollaps skulle kunna orsaka ett kemikalieutsläpp eller ett gasmoln”.

I riskbedömningen skriver man också att det råder ”risk för klorgasutsläpp om kemikalierna i källaren (natriumhypoklorit och svavelsyra) blandas”.

– Klorgas är giftigt att andas, säger Petter Backlund.

NCC kontaktade entreprenörer och man gjorde en beredskapsplan angående kemikalierna, som bland annat innebar att ”aktuell medarbetare tog in på närliggande hotell och låg i beredskap”.

Fem kubikmeter svavelsyra

Det brann i närheten av källaren, enligt rapporten.

”Två brandmän från Gårda som släcker materiell som brinner framför dörrarna, som leder in i källaren där kemikalier förvaras”, står det att läsa i händelserapporten.

Det handlade om plasttankar innehållande fem kubikmeter svavelsyra och fem kubikmeter natriumhypoklorit.

– Det är vanliga kemikalier att ha i ett badhus, kopplade till rening av vatten, säger Mårten Westlund, Lisebergs kommunikationschef.

I rapporten framgår att NCC:s konstruktörer kopplades in under räddningsarbetet och konstaterade att bjälklaget ner till källaren var dimensionerat för att klara en kollaps av limträbalkarna.

”Detta undanröjde därmed att kemikalierna i källaren skulle kunna påverkas av konstruktionen vid ett eventuellt ras samt att arbetsmiljö för egen personal i källaren bedöms som säker.”

Brandmännen Jonas Strandh och Joakim Hallenberg bredvid en bild på branden på Oceana.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Strandh och Joakim Hallenberg kämpade mot lågorna tillsammans med sina kollegor på räddningstjänsten Storgöteborg. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand vid Lisebergs badhus Oceana

Mer i ämnet