Tvådelad bild: Arkivbild från fundament från vågkraftsparken utanför Kungshamn på havsbotten och fiskaren Simon Brorsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fiskaren Simon Brorsson vill att myndigheterna återställer havsbotten utanför Kungshamn – se bilderna från hans ekolod. Foto: Fortum/Lisa Johansson/SVT

Fiskaren Simon: Resterna av vågkraftsparken utanför Kungshamn måste bort

Uppdaterad
Publicerad

Fem år efter konkursen står resterna efter den havererade vågkraftssatsningen kvar. Fiskaren Simon Brorsson vill att myndigheterna rensar upp på havsbotten utanför Kungshamn.

– Det står där till ingen nytta, säger han. 

En halvtimmes båtfärd nordväst om Smögen finns en yta, närmare en kvadratkilometer stor, som 2014 skulle bli ”världens största vågkraftspark”. Tidigare fanns bojar som utmärkte platsen. De togs bort 2019 då inget längre fanns att skydda på ytan och upplysningen på sjökortet ansågs tillräcklig. Men på havsbotten finns allting kvar. 

Fiskaren Simon Brorsson ser fundamenten på sitt ekolod. Även om det inte finns någon verksamhet i området är det avlyst från båttrafik och fiskeförbud råder. Att den obefintliga vågkraftsparken lägger en död hand över området irriterar honom.

Orört sedan 2018

Av de 420 aggregat som planerades blev det bara 36, och det är bland annat fundamenten efter dem som finns kvar. Vågkraftverken som installerades 2014 av Seabaseds dotterbolag i Lysekil levererade el till nätet under en kortare period. Men utmaningarna med den nya tekniken var för stora och 2018 var konkursen ett faktum.  

Vågkraftsparken köptes senare av företaget Flowocean som vill använda den som testanläggning för flytande vindkraft. Men de är flera år från fysisk verksamhet på platsen. 

”Ser förfärligt ut”

Tillståndet för området från mark- och miljödomstolen sträcker sig fram till 2030. Först därefter kan en återställning av havsbotten bli aktuell. Simon Brorsson vill istället se att fundament, ställverk och kabel tas bort redan nu.

– Det ser förfärligt ut med allt som står här som inte används, och som inte kommer användas heller, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.