Fler patientgrupper kan komma att räddas av nya metoden

Uppdaterad
Publicerad

Behandlingsmetoden som har räddat livet på flera stamcellstransplanterade patienter på Sahlgrenska sjukhuset kan inom några år komma att användas för fler patientgrupper och fler sjukdomstillstånd.

För närvarande ges behandlingen till stamcellstransplanterade patienter där ingen annan behandling fungerar. Det säger Mats Bemark, docent och utvecklingsbiolog på Sahlgrenska. Enligt honom ska behandlingen kunna nå fler inom några år.

– Man kommer troligtvis även kunna behandla organtransplanterade patienter och personer vars cancer orsakats av virus, säger Mats Bemark, docent och utvecklingsbiolog på Sahlgrenska sjukhuset.

Hör honom berätta mer om hur virusspecifik T-cellsbehandling kan komma att rädda fler liv, i videon ovan.

Virusspecifik T-cellsbehandling

Vid virusspecifik T-cellsbehandling skördar man minnesceller från en donator, renar dem och injicerar dem i en stamcellstransplanterad patient som blivit svårt sjuk av en vanlig virusinfektion. 

Sahlgrenska sjukhuset kan behandla tre virusinfektioner: CMV, EBV och adenovirus, som är ett vanligt förkylningsvirus.

Virusen är normalt är ofarliga för de flesta personer men kan vara dödliga för personer som har ett nollställt immunförsvar efter en stamcellstransplantation.

Sjukhuset har importerat behandlingsmetoden från Tyskland och har fått ett specialgodkännande från Läkemedelsverket.

Sahlgrenska sjukhuset är ensamma om behandlingen i Norden men patienter från andra regioner kan också få hjälp. Tillståndet kräver dock att behandlingen sker på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.