En delad bild med två sektioner. Den vänstra sektionen visar en tabell för en förkortad arbetsvecka med dagarna måndag till söndag tydligt angivna i svenska. Den högra sektionen visar en person som sitter vid ett skrivbord, iförd en ljus tröja.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Innan projektet var jag lite orolig. Hur ska vi hinna med allting på kortare tid?” På socialkontoret i Hjällbo arbetar man 32-timmar i veckan. Starta klippet för att höra om för-och nackdelar. Foto: SVT

Socialkontoret i Hjällbo utmanar 40-timmarsveckan: ”Fantastiskt”

Publicerad

Vill du också hinna till gymmet innan folkrusningen, fokusera på att ta körkort eller ha tid till ett ordentligt storkok på en vanlig tisdag? De anställda på socialkontoret i Hjällbo deltar just nu i en forskningsstudie om förkortad arbetstid, och när de går hem från jobbet sitter vi andra dödliga kvar på kontoret i flera timmar.

– Jag hoppas att alla ska få jobba sex timmars arbetstid, säger Albin Edlund, socialsekreterare i Hjällbo.

Socialtjänsten nordost i Göteborg är en av 14 arbetsplatser i landet som just nu deltar i ett forskningsstudie som undersöker effekterna av förkortad arbetstid. Socialkontoret i Hjällbo är snart halvvägs in i projektet och intrycken är övervägande positiva.

– Innan projektet var jag lite orolig. Hur ska vi hinna med allting på kortare tid? Men nu när man är tre månader in och ser att det här faktiskt funkar så är det fantastiskt, säger Simon Ahlqvist, socialsekreterare i Hjällbo.

Samma arbete på mindre tid för samma lön

Socialförvaltningen har fått uppdraget att utreda möjligheter för arbetstidsinnovation och skickade därför in en ansökan om att delta i studien om förkortad arbetstid.

Projektet styrs av Karlstads universitet och handelshögskolan i Stockholm. Modellen man går efter kallas 100-80-100 och innebär att man utför samma arbete på mindre tid för samma lön.

Dick Andersson är projektledare i Hjällbo och berättar att det är den första svenska studien på ämnet som genomförts.

– Man har dock gjort liknande satsningar med förkortad arbetsdag där det har fallit väl ut. Men det har även funnits nackdelar som vi nu försöker lära oss av, säger Dick Andersson.

Identifiera tidstjuvar

I Hjällbo har man strukturerat om i sitt arbete för att vinna tid. Då klientarbetet inte får påverkas var man tvungen att identifiera tidstjuvar i andra delar av verksamheten.

– Vi har effektiviserat och tagit bort vissa möten som inte varit nödvändiga och kortat ned på andra saker som inte behövs i samma utsträckning, säger Simon Ahlqvist.

Albin Edlund, socialsekreterare berättar att det har varit en stor omställning. Det finns mer tid utanför arbetet att ägna åt andra saker, vilket är positivt, men han kan även se nackdelar.

– När man är på jobbet mindre så är man också med sina kollegor mindre. Den sociala aspekten är något man också måste prioritera, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.