Socialtjänsten nordost i Göteborg är en av 14 arbetsplatser i landet som just nu deltar i ett forskningsstudie som undersöker effekterna av förkortad arbetstid. Socialkontoret i Hjällbo är snart halvvägs in i projektet och intrycken är övervägande positiva.
– Innan projektet var jag lite orolig. Hur ska vi hinna med allting på kortare tid? Men nu när man är tre månader in och ser att det här faktiskt funkar så är det fantastiskt, säger Simon Ahlqvist, socialsekreterare i Hjällbo.
Samma arbete på mindre tid för samma lön
Socialförvaltningen har fått uppdraget att utreda möjligheter för arbetstidsinnovation och skickade därför in en ansökan om att delta i studien om förkortad arbetstid.
Projektet styrs av Karlstads universitet och handelshögskolan i Stockholm. Modellen man går efter kallas 100-80-100 och innebär att man utför samma arbete på mindre tid för samma lön.
Dick Andersson är projektledare i Hjällbo och berättar att det är den första svenska studien på ämnet som genomförts.
– Man har dock gjort liknande satsningar med förkortad arbetsdag där det har fallit väl ut. Men det har även funnits nackdelar som vi nu försöker lära oss av, säger Dick Andersson.
Identifiera tidstjuvar
I Hjällbo har man strukturerat om i sitt arbete för att vinna tid. Då klientarbetet inte får påverkas var man tvungen att identifiera tidstjuvar i andra delar av verksamheten.
– Vi har effektiviserat och tagit bort vissa möten som inte varit nödvändiga och kortat ned på andra saker som inte behövs i samma utsträckning, säger Simon Ahlqvist.
Albin Edlund, socialsekreterare berättar att det har varit en stor omställning. Det finns mer tid utanför arbetet att ägna åt andra saker, vilket är positivt, men han kan även se nackdelar.
– När man är på jobbet mindre så är man också med sina kollegor mindre. Den sociala aspekten är något man också måste prioritera, säger han.