• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Biologer söker nu efter överlevande flodpärlmusslor med vattenkikare. Foto: SVT

Flodpärlmusslor flyttas efter massdöd

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 20.000 flodpärlmusslor har dött i Teåkerälven utanför Bäckefors efter ett misstänkt miljöbrott. Nu flyttas tusentals överlevande musslor till bättre vatten – för hand.

Det är ett digert arbete de har framför sig, men det måste göras nu. Fortfarande hittar man nyligen döda flodpärlmusslor i Teåkerälven, och de som överlevt behöver bättre förutsättningar, vilket finns längre upp i vattensystemet.

Flodpärlbeståndet i Teåkerälven hade inte föryngrat sig på flera år, och delar av det skulle flyttats redan tidigare. Biologer från organisationen Sportfiskarna åkte för två veckor sedan dit för att påbörja arbetet.

Det var då den makabra upptäckten gjordes.

Tomma skal överallt

– Det vi såg när vi kom dit var enorma mängder med tomma skal, alltså döda musslor. Det har jag inte sett här tidigare, säger Niklas Wengström, biolog på Sportfiskarna.

Hur reagerade ni på det?

– Med sorg. Det här har varit en av länets finaste populationer, en av de större i hela Götaland faktiskt. Och nu är det en spillra kvar.

Söker efter överlevande

Med hjälp av vattenkikare går man nu runt i älven och letar efter överlevande flodpärlmusslor på botten. Dem man hittar lägger man i tankar, och fraktar sedan till den nya utsättningsplatsen. De musslor som nyligen avlidit samlas in för provtagning.

– Tyvärr bryts mjukdelarna ner inom loppet av ett par dagar i de här temperaturerna, så nu är det mest tomma skal kvar, säger Martin Odalgård, inspektör på Dalslands miljö- och energikontor.

Händelsen är polisanmäld som miljöbrott, och just nu tas prover för att utreda om det skett någon form av utsläpp.

– Det är ju någonting som har skett. Det är inte naturligt att så här många dör på en gång. Förhoppningsvis kommer de börja må bättre där vi sätter dem nu. Men tanken är att det här ska vara en temporär flytt. De ska ju tillbaks hit när allting är utrett och kvaliteten på vattnet har blivit bättre här nere, säger Niklas Wengström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.