I de flesta av världens länder har det funnits väl fungerande vaccinering, säger epidemologen Tiia Lepp. Foto: TT

Olika skydd mot mässling hos utlandsfödda

Publicerad

Det har inte blivit några större utbrott av smittsamma sjukdomar, så som mässling, på grund av människor som flytt till Sverige. Men är man född i ett annat land är det bra att se över sitt vaccinationsskydd.

Om man är osäker på om man har ett fullgott vaccinationsskydd mot mässlingen är det enligt Folkhälsomyndigheten värt att vaccinera sig i efterhand, oavsett om man är född i Sverige eller något annat land.

Fråga föräldrarna

Epidemilogen Tiia Lepp på Folkhälsomyndigheten. Foto: Pressbild

– Om dina föräldrar är vid liv skall man fråga dem vad man har för skydd. För de som är födda i Sverige har vi kunnat, på ett generaliserat sätt, informera om huruvida man har skydd eller ej beroende på när man är född. Det är svårare om man är född i ett annat land, säger epidemilogen Tiia Lepp på Folkhälsomyndigheten.

Hon menar att det även för svenskfödda är svårt att veta helt säkert. Det finns sällan registrerat vilka vaccinationer en person har tagit genom livet.

LÄS MER: Är du skyddad mot mässlingen?

Fungerar inte under krig

För de som är födda i ett annat land så kan man på världshälsoorganisationen WHO:s hemsida se hur vaccinationsprogrammen ser ut i olika länder.

– Men allting beror på hur det såg ut i landet när man levde där. Om det var krig brukar vaccinationsprogrammen inte alltid fungera eller beroende på vart i landet man bodde, säger Tiia Lepp.

Inflyttning har inte lett till sjukdomar

Trots många asylsökande från krigsdrabbade länder så har inflyttningen inte lett till stora utbrott av sjukdomar enligt Folkhälsomyndigheten. Det tror Tiia Lepp beror på att många länder har haft mycket väl fungerande vaccinering innan kriget och att de barn som inte vaccinerats fångas upp av BVC och elevhälsan i Sverige.

– Många har till exempel kommit från Syrien som har haft en väldigt bra hälsovård och vaccinationsprogram, säger Tiia Lepp.

Enligt Tiia Lepp ser det ut så i de flesta av världens länder.

Många har haft mässling

Svensk sjukvård har ingen skyldighet att vaccinera vuxna personer som kommer hit. Men i de länder som inte har haft fungerande vaccinationsprogram så har, precis som i Sverige förr, de flesta vuxna redan haft mässlingen i sin barndom.

Länkar – för dig född utomlands

Enskilda länders vaccinationstäckning över tid: WHO eller UNICEF

EU-ländernas nuvarande vaccinationsprogram: ECDC

Alla länders nuvarande vaccinationsprogram: WHO

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mässlingsutbrott i Göteborg

Mer i ämnet